Facebook hozzászólás
193

Átverjük a férfiakat még a konyhában is! De csakis miattuk…

A férfiak többségét még mindig a hasukon keresztül lehet megfogni. De hogy meg is maradjanak még sokáig épségben, egészségben, ahhoz a konyhatündéreknek bizony be kell vetniük néhány életmentő trükköt is. Lássuk, mire képes a konyhában egy nő, ha élete párjáról van szó!

A magyar háziasszonyok fele mindennap főz, egyharmaduk pedig heti 2-3 alkalommal áll a tűzhely mellett. Egynegyedük a sütés-főzést élvezetes szabadidős tevékenységnek fogja fel, nem  kötelességnek tekinti. Az ország keleti felén élő hölgyek a legaktívabban a konyhában – derült ki az Egészségbolt.hu friss felméréséből.

Nehéz rászoktatni a férfiakat a könnyed salátákra – Kép: Piac & Profit/Bartos Gyula

A nők kétharmaduk (65%) azonban trükközik a konyhában, ha a család egészségéről van szó. Van, aki zöldséget csempész az ételbe (30%), vagy fokozatosan, észrevétlenül vezeti be az újításokat (29%). Van, aki akár az igazságot is elferdíti: más alapanyagra tér át, de nem szól róla (26%), vagy éppenséggel akkor is eltitkolja az összetevőket, amikor a párja rákérdez (18%). A trükközésre és praktikákra azért van szükség, mert a nők 87 százaléka aggódik a párjáért, sokszor nem is alaptalanul. A férfiak közel felének vannak egészségügyi problémái, ezért fontos odafigyelni, hogy mi kerül a családi asztalra. A nők úgy gondolják, hogy a vitaminkészítmények kiadagolása (61%) mellett az egészségesnek tartott ételek kínálásával (50%) tehetnek legtöbbet a család egészségéért. A gondoskodás már a bevásárlásnál kezdődik, ezért a háziasszonyok fele rendszeresen elolvassa az élelmiszereken a címkét, mielőtt a terméket a kosarába teszi.

Bár a konyhában ügyködő nők kétharmada véli úgy, hogy az a legfontosabb, hogy az étel finom legyen, ugyanennyien állítják, hogy többnyire friss alapanyagból és kíméletesen főznek.

Útmutató a helyes táplálkozáshoz
Fontos, hogy az egészséges étrendünk alapját a teljes kiőrlésű, nem finomított gabonák, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök alkossák.Szorítsuk vissza a hús mennyiségét, és minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszunk.

A férfiak azonban nem mindig nyitottak az újításokra. A megkérdezettek harmadának már volt olyan élménye, hogy párja elutasította az egészségesnek kikiáltott ételt. Különösen igaz ez a kor előrehaladtával: a 40 és 50 év közötti háziasszonyok közel 40 százaléka járt már így. A többség ilyenkor elfogadja a helyzetet, ám a „diktátorok” (11%) veszekednek, vagy ragaszkodnak ahhoz, hogy a férfi megegye azt, ami a tányérján van, a manipulátorok” (7%) pedig a gyerekre és a példamutatásra hivatkozva győzik meg párjukat arról, hogy mégiscsak jó választás vacsorára a saláta.

A párkapcsolatban élő és rendszeresen a konyhában tüsténkedő magyar nők közel 40 százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy az egészséges menü nem salátából vagy párolt zöldségből áll. Szerintük a férfiaknak tartalmas, férfias ételeket kell enniük, mert az ad erőt.

Drasztikus változások lesznek a közétkeztetésben!
Szeptember elsejétől tilos lesz többek között a szénsavas vagy cukrozott üdítő és a magas zsírtartalmú húskészítmény az iskolai menzákon, valamint eltűnnek a só- és cukortartók is az asztalokról. Az ősztől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet részletesen szabályozza a kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát, és előírja, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!