Facebook hozzászólás
409

Aranyat ér, vigyázz rá!

A víz az élet szerves része: mindenhol jelen van, körülvesz minket, és az egyik legtermészetesebb anyagként tekintünk rá. Gondolhatunk akár kedvenc húslevesünk elkészítésére, vagy akár arra, mivel mossuk ruháinkat? Vajon mennyi vizet használunk naponta? Hogyan függ össze a felhasznált mennyiség a minőséggel? Horváth György háztartásigép-szervizvezető és Sass Dani gasztroblogger tanácsaival segítünk a tudatos vízfelhasználásban.

Egy kis pancsolás, Kép: fejerviz
Egy kis pancsolás, Kép: fejerviz

A magyarországi vízfogyasztási statisztikák szerint egy átlagos, négyfős városi család naponta 400 liter vizet használ el, ez évente 144.000 litert jelent háztartásonként. Országosan egy ember 36 000 liter  víz jut évente.

A napi vízfogyasztásból a legtöbbet a fürdésre használjuk el: egy átlagos kád fürdővíz 100-150 liter, míg egy normális hosszúságú zuhanyozás legalább 15-50 liter vizet vesz igénybe. Egy mosogatás körülbelül 10-40 litert jelent, a WC öblítésre 3-16 litert használunk el. A ruhák mosására alkalmanként 40-120 liter vizünk fogy, nem beszélve a kézmosásokról, a takarításról, locsolásról, kocsimosásról, vagy akár a főzésre-ivásra használt vízről. Utóbbi kapcsán 5-10 litert fogyasztunk személyenként naponta – ezek mind plusz fogyasztást jelentenek.

A mennyiségen túl fontos foglalkoznunk az eszközeinken átfolyó, valamint a főzéshez, étkezéshez igénybe vett víz minőségével is. A háztartási gépeink esetében sem mindegy, hogy lágyított vizet használunk-e, illetve rendelkezünk-e olyan szűrőberendezéssel, amely a lebegő szennyeződéseket is képes kiszűrni – nézzük, hogyan is határozzák meg mindezek hétköznapjainkat!

Gyerekjáték a nagymosás? Kép: fejerviz
Gyerekjáték a nagymosás? Kép: fejerviz

– A kemény víz a gépeknél vízkőlerakódást okoz, ez tipikusan először a kávéfőző, a mosógép vagy a vasaló esetében válik szemmel láthatóvá, de a vízkő a kerámiabetétes csaptelep alkatrészeibe is belerakódik: ez a folyamat a csap csepegéséhez vezet, így felesleges fogyasztást generál. „A kemény víz miatt egy mosógép a vásárlástól számított 2,5-3 éven belül szerelésre szorulhat, és a vízkő lerakódások akár a szivattyút is tönkretehetik. Lágy víz használatával ezt az időt duplájára nyújthatjuk – ugyanis ebben az esetben nincs minek lerakódnia az alkatrészekben” – mondta el Horváth György háztartásigép-szervizvezető, a Best Water Technology (BWT) szakértője, aki azt is hozzátette, hogy a kemény víztől a ruhák szürkébbeké válhatnak, és friss illatukat is elveszíthetik. A szakember hozzátette, hogy a nem-automata mosógépek korából sokan magunkkal hozunk egy régi, rossz beidegződést, és hajlamosak vagyunk feleslegesen, az előírtnál több mosószert használni, amely szintén lerakódást okozhat a mosógép alkatrészeiben. Pedig lágy víz használata esetén a mosószer mennyiségével is spórolhatunk, megfelelő szűrőberendezéssel pedig megelőzhetjük, hogy a lebegő szennyeződések lerakódjanak a gép tartozékaiban.

Kulcsrakész álmok
Az új lakások építése kis-, míg a kiadott engedélyek száma számottevően növekedett az év első három negyedévében a KSH jelentése szerint. Ezzel egyidőben erősödő tendencia a minőségi építőanyagok használata, az energiahatékonyság, valamint a kulcsrakész házak építtetése. Egyre kevésbé éri már meg egyedül bajlódni az építkezéssel.

A háztartási vízfelhasználáson és takarékosságon túl az sem mindegy, hogy milyen minőségű vízzel főzünk vagy mi az, amit megiszunk. A konyhai vízfelhasználást illetően Sass Dani gasztroblogger mutat nekünk irányt.

– A vízhez általában a világ legtermészetesebb dolgaként nyúlunk, jelenléte számunkra evidens, és ezért nem is figyelünk oda a minőségre – pedig ez az alapja mindennek. A kenyérkészítéshez például csak négy dolog kell: víz, liszt, élesztő és só – az első kettőt szinte egy-egy arányban használjuk például egy rozskenyér esetében, ezért is elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb minőségű vízzel állítsuk össze a tésztát, hiszen azon kívül nem kerül bele más folyadék. A frissen sült kenyér illata is csak akkor bontakozik ki igazán, ha az alapanyagok tekintetében minden szempontból a legjobbra törekszünk. Hasonló a helyzet például a jus vagy más néven zsü készítésekor: a visszaforralt húsleves redukció során elpárologtatjuk a vizet, de a kapott ízek akkor lesznek igazán tartalmasak és intenzívek, ha tiszta, lágy vizet használtunk alapul. Ha tökéletességre törekszünk a konyhában, akkor fontos odafigyelnünk minden felhasznált alapanyagra, így tehát a vízre is – osztotta meg tanácsait a gasztroblogger.

(Forrás: http://www.fejerviz.hu/tippek-tanacsok)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!