Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 07. 15:00 | PP-Eletforma

LAKBERENDEZÉS

Amikor a kényelem randizik a praktikummal

Egyre népszerűbbek a lakótelepi lakások az ingatlanpiacon. Sokan befektetésnek szánják, másoknak életete ott kezdődik, megint mások nem is szándékoznak elköltözni belőle. Lehet sorolni az előnyüket, a hátrányokat, de a legtöbben helyszűkére panaszkodnak. Aggodalomra azonban semmi ok! Egy kis ötletességgel látványra szinte duplájára lehet növelni egy 34 négyzetméteres lakást is. Nézd és használd a tippeket! 

Az optikai trükkök egyike, amellyel bizonyára más lakás tulajdonosai is szívesen élnek, hogy eltüntetik az ajtókat, kivéve – értelemszerűen – a fürdőszobait (ami ebben a lakásban egybeesik a WC-vel), a háló bejáratára pedig harmonikaajtó került, belülre leheletnyi selyem függönnyel.

Minthogy a fehér szín tágassá varázsolja a lakóteret, a falak mindenütt fehérre festette lakója. A küszöböket is eltávolították, így teljesen egységesek lettek a terek. Egy kiváló asztalos fehér bútorokat készített, hozzájuk a színes kiegészítők, impozáns hangulatot adnak a kis birodalomnak.

Nappali a tükörfalban, Kép: a szerző

Nappali a tükörfalban, Kép: a szerző

A nagy trükk, hogy nem szekrénysor foglalja el a nappali és a háló oldalát, hanem a kívülről tükrökkel fedett, beépített szekrények keltik a nagyobb tér-hatást. Tehát nem egyen-berendezést kreált a tulajdonos, hanem minden helyet, felületet a praktikusságnak és a nyitottságnak vetett alá. A földtől a plafonig terjedő szekrényekben elférnek a ruhák, a könyvek nagy része és mindazok a tárgyak, amelyeket a szem elől el akarsz zárni. A nappali ülőgarnitúrája az egyetlen, amit áruházból vásárolt a tulajdonos. Tökéletes választás, mert nem terjedelmes, viszont kecsességével is kényelmes, az asztal üveglapja pedig fokozza a szín-és térhatásokat. A garnitúra évek alatt megszokottá vált huzatát a tulajdonos lecserélte egy gyönyörű un. francia rózsás selyem-vászonra, és ehhez igazította a nappali függönyeit is.

Pipereasztal a hálóban, Kép: a szerző

Pipereasztal a hálóban, Kép: a szerző

E nagy szoba egyik ablak felőli sarkát kis irodának alakították ki, amiben megtalálható minden, amire szükség lehet a számítógéptől a nyomtatón át a telefonig. Az – egyébként – összecsukható irodai székre gyógy-ülőpárnát rakott használója, ami munka közbenvédi a gerincoszlopot. A nappali ablak alatti részét náddal díszített, beépített polcok gazdagítják, amelyekben kéznél vannak az évszaknak megfelelő cipők, az irodai dossziék és az aktuális munkákhoz gyakrabban használatos könyvek. Az ablak két oldalának falait ugyancsak beépítették, a függönyök mögötti polcocskák jó szolgálatot tesznek. Az ablak előtti impozáns dísz, a falra akasztott páfrány. Szépségének titka: egy héten egyszer kap vizet, azt sem permetezve.

A háló fehér-bordó-arany kompozíciójával meghitt, elegáns és sejtelmes. Méretének szerencséje, hogy elfér benne a kényelmes franciaágy, abban pedig az évszakváltás ruhái. A nagyobb térhatást a tükrös gardrób segíti. A kecses kis toalett-asztal pedig nemcsak ékszere, hanem valóságos ajándéka a hálónak.

Konyha, Kép: a szerző

Konyha, Kép: a szerző

A mindössze három négyzetméternyi konyha igazi megmérettetés volt a tervezésnél. A felső részen centiméterre kialakított, beépített szekrény és polcok, velük szemben, a falon az eredetileg virágfuttatásra szánt rács, amelyen minden elfér, amire szüksége van a háziasszonynak a sütés-főzéskor. A mosogató és a gáztűzhely között működik a mosógép és a mosogatógép. A fűtőcsövek rácsos dísztakarást kaptak, az ablak alá pedig beépített polc került.

A fürdőszoba szinte ékessége a kicsi lakásnak. Mivel a zuhanyozás egészségesebb, és a zuhanytálca kisebb helyet foglal el, a kádat kiemelték. Miután a mosógép a konyhába vándorolt, a fürdőszoba szinte egy piciny szobává alakult.

Az előszobába került a hűtőszekrény. Egyik oldalát cipőtároló takarja, másikra épített „éppen, hogy” szekrényecske rejti a létrát és az egyéb takarító kellékeket. S persze akad hely a kabátoknak és kalapoknak is a jól kiválasztott előszobafalon.

A bejárati ajtón belül a plafon alá egy „padlás-lap” került, amely megfelelő hely a bőröndöknek és mindazon tárgyaknak, amelyekre ritkán van szükség, a tárgyakat színes selyem-függöny takarja. Újabb trükk: egy cserép kaspó a bejárati ajtó sarkában, amelyben az esernyők kapnak helyet.

(Szerző: Szigethy Emma)

5 indok, ami miatt kisebb lakásba mész
Kisebb értékű otthonba költözik a lakásukat lecserélők fele. A KSH lakásfelmérése szerint az egyedülállók és az idősebbek között jóval magasabb az olcsóbb ingatlant választók aránya. Az alacsonyabb ár gyakran kisebb lakóterületet is jelent. Bár a lakáscserének számos oka lehet, de a megváltozott igények mögött a legtöbb esetben a családi és az egészségügyi állapot megváltozása áll.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!