Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 16. 11:00 | László Márta

FÜSTBE MENT REZSI

A gázóra nem hazudik

Több száz millió négyzetméternyi tető szorulhat felújításra, holott csak a szigetelésével fűtésszámlánk akár 10%-át is megspórolhatjuk. Ez országos szinten akár 10 milliárd forintot is jelenthet havonta a fűtési időszakban. A Knauf Insulation és a Tető Építők Egyesülete az energiahatékonysági világnapon arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a lakosság a legnagyobb bizony energiapazarló.

Tető és kémény, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Az energia-hatékonyság nem úri muri

Földünk készletei végesek, és az energiapazarlásnak komoly következményei lesznek. Ha ez a felvázolt nem is oly’ távoli jövő mégis túl távolinak tűnik ahhoz, hogy mindennapjaink részévé váljon az energiahatékonyság, rezsiszámlánkon biztosan érezzük, ha otthonunk energiapazarló. Egy friss felmérés szerint ugyanis Magyarországon mindössze minden ötödik lakás állapota megfelelő energia-hatékonysági szempontból. A Knauf Insulation és a Tető Építők Egyesülete arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes odafigyelnünk arra, hol szökik a meleg házunkból.

A tetőn át távozik az elpazarolt energia negyede

A magyar lakosság energiafelhasználása megegyezik az iparéval, tehát lakóházaink megfelelő hőszigetelése valóban óriási megtakarítást jelent. Egy családi házban az elpazarolt energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a padlón, 25%-a pedig a tetőn keresztül távozik, ha nem gondoskodunk megfelelő hőszigetelésről.

– Becsléseink szerint Magyarországon nagyságrendileg 350 millió m2 tető szorulhat felújításra több mint 2 millió családi házon. Megfelelően hőszigetelt tető esetén viszont korábbi fűtésköltségünk akár 10%-át is megtakaríthatjuk. Így ha azt vesszük, hogy egy átlagos, nem energiahatékony családi ház fűtésköltsége elérheti az 50.000 forintot is havonta, akár 10 milliárd forintot is megspórolhatnánk, csak azzal, ha a családi házak tetejét rendbe hoznánk, és természetesen ez CO2 kibocsátásunkat is hasonló nagyságrendben csökkentené – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvetető igazgatója.

Tudtad?
A világ energiafogyasztásának harmadát az épületek fűtésére és hűtésére fordítjuk. A növekvő energiafogyasztásunkkal járó többlet CO2 kibocsátás miatt pedig a klímaváltozás pedig öngerjesztő folyamattá válik.

Nem mindegy, mi van a fejünk felett

2018. január 1-jén lép hatályba az a szigorítás, melynek értelmében már a tisztán önerős építkezések esetén is az épületek energiahatékonysági jellemzőire vonatkozó új előírások alkalmazandók. Az előírt U-érték (hőátbocsátási tényező) a minél alacsonyabb lambda (hővezetési tényező) értékű és/vagy nagyobb beépítési vastagságú hőszigeteléssel tartható be. A Tető Építők Egyesülete azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ahhoz, hogy tényleg a várt eredményeket hozza a felújításba fektetett pénz és energia, nem elég az, hogy minőségi anyagokat használunk, fontos, szerepe van a tervezésnek és a kivitelezés minőségének is.

Pápai zöld…
Egyre igényesebbek a szállóvendégek, nemcsak a szépet, a kényelmeset, hanem a környezetkímélőt is keresik! Divat lett a zöldszálló, vagyis az energiatakarékos megoldásokat kereső hotel. Pápán már több mint 10 éve keresik a jó megoldásokat.

– Sajnos azt tapasztaljuk, hogy 5-6 éves tetők a szakszerűtlen tervezés és kivitelezés miatt javításra szorulnak – mondta a Tető Építők Egyesületének tiszteletbeli elnöke. Nemes András okl. építőmérnök arra is figyelmeztetett, hogy a rosszul épített tetőt nagyon nehéz és költséges kijavítani.

– Amennyiben megfelelő rétegrenddel, minőségi, megfelelő műszaki paraméterrel rendelkező anyagokkal, szakszerű kivitelezéssel készül és jól átszellőztetett a szerkezet, akkor egészen biztosan jól működő, energiahatékony tető lesz a fejünk felett!-

Ablakban a jövő?
Neked milyen egy jó lakás? Nekem például biztonságos, meleg és persze alacsony legyen a rezsije! Elgondolkodtál már azon, hogy hány emer munkája kell ahhoz, hogy ezek a kívánságaid mind teljesüljenek? Ebbe nyerhettünk betekintést Berlinben, a 11. Nemzetköz sajtókonferencián, ahol 17 ország csaknem hetven szakújságírója vett részt!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!