Facebook hozzászólás
646

5 tipp – ha gluténmentes étrendet akarsz

Egyre többen térnek át a gluténmentes táplálkozásra, egyesek orvosi javaslatra, mások az egészséges életmód jegyében. A lisztválasztás viszont sokaknak fejtörést okoz, de ma már számos lehetőség közül lehet választani.

A legnépszerűbb gluténmentes lisztekről és jellemzőikről Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.

Kukoricaliszt
Az E-vitaminban gazdag kukoricaliszt a gluténmentes táplálkozás egyik fő alapanyaga, hiszen nem tartalmazza a problémát okozó fehérjét. Édeskés ízének köszönhetően jól alkalmazható sütemények készítéséhez, de jellegzetes íze miatt nem mindenki kedveli. Sárga színének köszönhetően nem tűnik fel, ha tojásmentesen készül az ételünk. Hátránya, hogy ha 30-40%-nál több kukoricalisztet tartalmaz egy kenyér, akkor törékennyé, szárazzá válik.

Hajdinalisztből készült galette – Kép: Wikipedia

Rizsliszt
A finomra őrölt rizsből készült liszt egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gluténmentes diétát követők körében. Nemcsak kenyerek és különféle tészták készítéséhez alkalmas, hanem sűrítőanyagként is kiváló. Viszonylag jól alkalmazható a búzaliszt helyettesítésére, de kevés tojás és margarin tartalmú süteményeknél érdemes magasabb zsiradéktartalmú lisztekkel keverni. Magasabb rosttartalmú változata a barna rizsliszt, amely ugyanúgy használható, mint a fehér változat. Itt pedig egy rizsdarából készíthető finom gyümölcsös süti receptje!

Hajdinaliszt
A hajdinaliszt bár jellegzetes ízű, de sokrétű alapanyag. Készítenek belőle kenyeret, pogácsát, és süteményeket is, sőt a jellegzetes francia palacsinta alapanyagául szolgál. Magas rosttartalmának köszönhetően sokáig teltségérzetet biztosít, rendszeressé teszi az emésztést, kiemelkedő magnézium- és káliumtartalma a megfelelő ásványianyag-ellátottsághoz is hozzájárul.

Kókuszliszt
Kevésbé ismert lisztfajta, pedig kiválóan illik mind a gluténmentes, mind a fogyókúrás étrendbe. A kókuszlisztnek alacsony a szénhidráttartalma, viszont élelmi rostban nagyon gazdag. Állagában leginkább a búzalisztre hasonlít, elsősorban édességek készítéséhez lehet jól felhasználni. Azonban ügyelni kell arra, hogy rengeteg vizet vesz fel!

Gesztenyeliszt
Bár kissé jobban a pénztárcába kell nyúlni a gesztenyelisztért, ám érdemes, hiszen a gesztenye sajátos aromája valóban felfedezhető benne, így remekül használható – többek között – édes sütemények készítéséhez. A gesztenyeliszt ízéhez remekül passzolnak a dióban, mandulában, mézben, csokoládéban, mogyoróban és  fenyőmagban rejlő aromák. Érdemes vele kísérletezni! (Forrás: Budai Endokrinközpont)

5 tipp, 5 remek választás – ezt edd fehérliszt helyett!
A fehér búzaliszt az egyik leggyakoribb tartós élelmiszer a háztartásokban, túl gyakori fogyasztása viszont számos betegség kialakulásában szerepet játszhat. Szerencsére nem kell lemondanunk a liszttel készült ételekről, mert ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad a fehér búzalisztnek.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!