Facebook hozzászólás
366

5 remek ötlet, ha épp nem kell a rizs!

A rizsen és a krumplin kívül első pillanatra nemigen jut más az eszünkbe, ha köretről beszélünk, legfeljebb különféle zöldségek, saláták. Pedig érdemes körülnézni a gabona-, sőt az álgabonafélék között is!

A kuszkusz egytálételnek is kiváló – Kép: Pixabay

A rizs meg a krumpli nem a legegészségesebb táplálékaink, ráadásul inzulinrezisztenciásoknak és cukorbetegeknek nem is ajánlják ezeket. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondta, milyen más köreteket készíthet helyettük.

Kuszkusz
Az észak-afrikai csemege egyre népszerűsbb az egészséges táplálkozás hívei körében, hiszen számtalan felhasználási módja ismert: köretként, egytálételnek, salátához, sőt, akár édességekhez is használható. Magyarországon a durumbúza-darából készült változat terjedt el, de más gabonákból is készülhet. Remekül beilleszthető cukorbeteg/IR-diétába –  főleg, ha teljes kiőrlésű –, mivel a lassú felszívódó szénhidrátok csoportját erősíti. Igen magas az antioxidáns-, valamint a B-vitamin- és káliumtartalma, így rendszeres fogyasztása véd a szív- és érrendszeri problémák ellen. Fogyókúrázóknak is tökéletes, mivel magas fehérje- és rosttartaloma miatt hamar teltségérzetet kelt.

Bulgur
Az egyik legegészségesebb alternatívája a hagyományos köreteknek. A tört búzából készült étel a török és az arab konyha meghatározó alapanyaga, búzatöretnek vagy török rizsnek is nevezik. Rizsszemnyi méretű és egészen apró szemű változata is kapható, melyekből néhány perc alatt ízletes köret varázsolható. Alacsony a zsír- és kalóriatartalma, viszont vitaminokban, ásványi anyagokban ((B-, E-vitamin, folsav, kálium, magnézium, vas) és rostban is bővelkedik, ami miatt fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és  kismamáknak is ajánlott.

5 tipp – ha gluténmentes étrendet akarsz
Egyre többen térnek át a gluténmentes táplálkozásra, egyesek orvosi javaslatra, mások az egészséges életmód jegyében. A lisztválasztás viszont sokaknak fejtörést okoz, de ma már számos lehetőség közül lehet választani.

Quinoa
A szuperélelmiszerként is gyakran emlegetett quinoát gyakran a gabonák közé sorolják, de valójában egy spenóthoz hasonló álgabonáról van szó, melynek a magját fogyasztjuk. A vegetáriánus étkezés híveinek jó barátja, hiszen magas a fehérjetartalma, és minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Jelentős vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kiemelkedik a többi gabona közül, így a gyengébb immunrendszerűek és az idősebbek étkezésében nagy segítség lehet. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is előszeretettel ajánlják, és remekül beilleszthető a cukorbetegek, inzulinrezisztensek és gluténmentessége miatt a lisztérzékenyek diétájába is. Felhasználása széles körű, köretnek, egytálételnek, levesbetétnek, süteménynek, salátákhoz is remek. Tipp: ha nem előáztatott quinoát vásárolunk, akkor áztassuk be főzés előtt, különben kesernyés ízt tapasztalhatunk. Itt pedig egy remek receptet találsz – csinálj aquinoapudingot tejberizs helyett!

A hajdina ásványi anyagokban rendkívül gazdag – Kép: Pixabay

Hajdina
A sokrétűen felhasználható hajdina sem gabona, hanem a keserűfűfélék csoportjába tartozik. Lisztérzékenynek is bátran fogyaszthatják. Magas telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Emellett segít a méregtelenítésben és az emésztési folyamatokban is, hiszen jelentős rosttartalmának következtében hozzájárul a bélrendszer megfelelő működéséhez. Mindezeken kívül ásványi anyagokban, köztük magnéziumban, káliumban is bővelkedik, egyben értékes B-vitamin-forrásunk is. P-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul az erek rugalmasságának megőrzéséhez is.

Amaránt
Az álgabonák táborát erősítő az amaránt is. A gabonafélékkel összehasonlítva alacsonyabb szénhidrát- és magasabb fehérje-, zsír-, rost-, illetve ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Kiemelkedő lizintartalma elősegíti az izom építését és regenerálódását, magas kalcium-, magnéziumtartalmának köszönhetően segít a csontritkulás megelőzésében. Nyers magja nagyszerű köret lehet, míg pattogatott formájában használhatjuk kenyérsütéshez, salátákhoz, müzlibe, krémlevesekhez. (Forrás: Budai Endokrinközpont)

Mi a helyzet az édesítőszerekkel? Barát vagy ellenség?
A mesterséges édesítőszerek már jó ideje támadások kereszttüzében állnak, nem egy cikk jelent már meg rákkeltő, illetve hizlaló mellékhatásaikról. Mi az igazság? Valóban az ördögtől valók? Szakember válaszol.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!