Facebook hozzászólás
291

Villantanak a fröccskoktélok

Elsöpörte a közönségsiker a kezdeti bátortalanságot: a fröccskoktél lehet az idei nyár slágere. A szóda-bor alapú zöldséges-gyümölcsös-fűszeres frissítők nemcsak a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken aratnak, az ügyes házigazdák otthon is pikk-pakk elkészíthetik őket –  állítja a Borháló szakembere. 

Bear in the Bush koktél, álló, Kép: Borháló Borkereskedés
Bear in the Bush koktél, Kép: Borháló Borkereskedés

Támad a nyár, beköszöntött a kánikula, „porzanak a vesék”, innivalóért rimánkodnak a tikkadt torkok. Van, aki tisztán szereti a bort, hódít a fröccs, és igen!, új őrület van kibontakozóban: egyre több helyen találkozni a bulikban minőségi borból és jéghideg szódából készített fröccskoktélokkal, amiket friss zöldséggel és fűszernövényekkel, gyümölccsel, természetes szörpökkel firkáltak meg a fröccsmixerek.

Ha munka utáni folyadékpótlásról, hétvégi vagy nyáresti lazulásról van szó, az utóbbi években szépen hasítanak a fröccsféleségek, vagyis az ízlés és alkalom szerint arányított szóda-bor kombók.
– A fröccs könnyű, egészséges és finom, már ha jó savgerincű minőségi fehérborból vagy üde, megfelelően gyümölcsös rozéból készül, és nem az alkalmatlan lőrét próbálják benne elpasszolni. Szerencsére az utóbbival egyre ritkábban találkozni a vendéglátóhelyeken – mondta el Elek Márton, a Borháló Borkereskedés stratégiai igazgatója.

– Gondolunk ezt-azt a borok helyéről a világban, van bennünk küldetéstudat – ismeri el a szakember. – Tavaly húztunk egy bátrat, és a Sziget-fesztiválok beszállítójaként fröccskoktélokat is vittünk a rendezvényekre. Ha tartottunk is a szakma mogorva véneinek zsörtölésétől, a közönségsiker meggyőzött bennünket: a jó alapanyagokból készített laza fröccskoktéloknak van helyük a tűző nap alatt. A koktélba vegyítés ráadásul szigorú mércéje a bornak: az ember nem is gondolná, mekkora a különbség a megfelelően kiválasztott bor és az akármilyen lőre között a koktélok élvezhetőségében. Ne próbálkozzunk silány borral, ha nem akarunk csúnyán leégni! – int óva az országos szaküzlethálózat vezetője.

Szia! Mit iszol?
Attól, hogy pontosan tudjuk, milyen káros az alkohol, még egyáltalán nem tántorít el senkit az ivástól. Sőt, akik saját megítélésük szerint sokat tudnak az alkohol egészségre gyakorolt hatásáról, kissé gyakrabban fogyasztanak alkoholt, mint azok, akik keveset tudnak róla. Ez derült ki egy friss felmérésből.
A Borháló megbízásából Garamvölgyi „Kiki” Krisztián kétszeres világversenynyertes bártender hat fröccskoktélt komponált a „Szigetre”. A siker nyomán ezekkel a könnyű nyári aperitif italokkal idén már nemcsak a fesztiválrendezvényeken, hanem számos trendi bárban, étteremben is találkozhatnak a jóra szomjazók.
– Nem mondom, a mixereknek is vannak szakmai titkaik – mondja Kiki. – Fröccskoktélreceptjeinket azonban a Borháló kérésére nyilvánosságra hoztuk, és az elkészítésüket is bemutatjuk: megtalálja őket, aki rákeres a YouTube-on. Ördöngösségről szó sincs, az alapanyagok a Borháló bolthálózatában és jobb zöldségeseknél beszerezhetők, a kerti partik, baráti meghívások házigazdái percek alatt elkészíthetik őket, villanthatnak velük egy nagyot a vendégek előtt. –
Az Életforma olvasói pedig rövidesen megismerhetik a legsikeresebb koktélokat!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!