Facebook hozzászólás
228

Újra itt vannak a rókaszínű borok

Még csak néhány éve készítettek először közös márkanév alatt sillert a szekszárdi borászok, az elmúlt években azonban sokan megismerték és megszerették a Fuxlit. Nem véletlen, hiszen univerzális borról van szó.

Fuxli 2016, Kép: Kiss Albert
Kép: Kiss Albert

A rozénál több, a vörösnél kevesebb. Ennél tömörebben talán nem is lehetne összefoglalni, hogy mi is a siller. Ez elsőre szűk kategóriának tűnhet, a Fuxli mégis igazi jolly joker bor a gasztronómiában. Jöhetnek a magyar konyha klasszikus paprikás, fűszeres fogásai vagy az olasz, paradicsomos ételek, mindegyikhez tökéletesen passzol, legyen az pizza vagy tészta. De érdemes mással is bátran kísérletezni, kültéri főzéshez nehéz lenne jobbat elképzelni.

Most a hatodik évjárat mutatkozik be a boltok polcain, először 2011-ben készítették el Fuxli név alatt a szekszárdi borászok közös sillerüket. A Fuxli elnevezés a német Fuchs – róka szóból ered, ugyanis a róka szőrének színére emlékeztet a bor. A közös név mellett a palackok megjelenését is összehangolták: a címkék ugyan nem teljesen egyformák, de a róka mindegyik palackon főszerepet kap. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Fuxlik minőségét azáltal biztosítják a borászok, hogy vakon kóstolnak minden tételt, és csak az a bor lehet Fuxli, amelyik a borászok kétharmadának szavazatát elnyerte.

Idén hat pincészettől várhatunk Fuxlit: az Eszterbauer Borászat, a Garai Pince, a Heimann Családi Birtok, Hetényi János Pincészete, a Sebestyén Pince és a Takler Borbirtok. A friss évjárat egybehangzóan jól sikerült, lendületesek, gyümölcsösek lettek a 2016-os borok, pont olyanok, amilyennek a sillert szeretjük.

Takler András fontosnak tartja a Fuxlit egy olyan nagy pince kínálatában is, mint a Takler Borbirtok. „Korábban is kiemelten kezeltük a sillert, de mióta megnyitott a birtokon az éttermünk, még nagyobb hangsúlyt fektetünk rá. A gasztronómiában fontos, hogy az ételekhez illő bort tudjunk kínálni, a Fuxli pedig pont ebben erős, különösen jól működik nálunk a friss lecsóval készített szuvid sertéstarjához, amit baconös bulgurral kínálunk.”

Garai Zoltán még új szereplőnek számít a borvidéken, tavaly ősszel kapcsolódott be a közösség életébe. „A siller nem egyszerű műfaj, mert meg kell találni az egyensúlyt a lendületesség és a komolyabb beltartalom között, hiszen a Fuxli akkor jó, ha a tartalom mellett friss és ropogós savai is vannak.”

Somogy borai is fesztiváloznak végre!
Somogy megye borait népszerűsíti az első Somogyi Borfesztivál, melyre június 8. és 11. között kerül sor Kaposváron. A rendezvényen tizenhat termelő mutatkozik be, de az ő válogatott boraikon kívül pálinkákat, somogyi sonkákat és sajtokat is lehet majd kóstolni.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!