Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. szeptember 08. 12:00 | Kandikó Éva

Szilvamennyország Szarvason!

Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja a szilvaérés idején Szarvasra csábít. Az idei jubileumi szilvanapok szeptember 8-tól 10-ig várja a szilvás ételek kedvelőit, valamint azokat, akik szívesen töltenének el egy szórakoztató hétvégét a Körös parti kisvárosban. A háromnapos fesztivál a kulináris élvezeteken túl koncertekkel, kulturális és gyermek programokkal várja a látogatókat.

Szilvanapok Szarvason, Kép: szilvanapok.hu

Kép: szilvanapok.hu

A Körös parti kisvárosban már igen csak nagykorúvá érett szilva ünnep fő küldetése; a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása. A fesztiválon minden a hungarikummá “érett” pazar gyümölcsről; a szilváról fog szólni, így minden korosztály kedvére válogathat a titkos szilvás receptekből, minősített szilvapálinkákból, kézműves szilvás sörökből, na meg persze a rézüstökben rotyogó szilvalekvárokból is.

A szarvasi szilvás programok péntek délután egy felvonulással veszik kezdetüket, majd koncertekkel (pl.:Fenyő Miklós, a Sugarloaf, Pál Dénes, a Piramis Évek, Gergely Róbert, Harmonika Virtuózai és sokan mások.), érdekes hagyományőrző programokkal folytatódik a vasárnapi szilvabúcsúztató zárásig.

Csasztvan András, a rendezvény megálmodója szerint érdemes felkeresni a tematikus udvarok helyszíneit is, legyen az a Kölyök udvar, ahol a gyermekek bontakozhatnak ki kedvükre, vagy a Kézműves sörök és a Borvidékek udvara, amelyek a felnőtteknek ajánlatos kitérő. A Lekvárosok utcája és a Sütitér pedig is az ínyenceknek tartogat kihagyhatatlan lehetőségeket.

A háromnapos szeptemberi eseményen Békés megye legjobb szakácsai, cukrászai is jelen lesznek– az ő tudásuk garancia arra, hogy minden kínált étel a legjobb minőségben kerül az asztalokra a Szilvanapokon. Az idei látványkonyhát is érdemes lesz meglátogatni, ahol ízes szilvás étkeket fognak készülni: Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Venesz díjas Olimpiai Aranyérmes Mesterszakács vezetésével. A jubileumi gasztro fesztiválon a hal alapanyag is meg fog jelenni, ami szintén jó partnere lesz a szilvának. (pl.: szilvapálinkával illatosított grillezett filézett harcsa)

Az elmúlt években nagy siker volt a szilvás sütemények receptversenyének is, melyet idén is meghirdettek az olimpiai és világbajnok mestercukrász Erdős Hanna zsűrielnök vezetésével. Jelentkezni szeptember 4-ig díjmentesen lehet a http://www.szilvanapok.hu/receptverseny-2017/ oldalon!

Egy biztos, aki szeptember második hétvégéjén Szarvasra látogat, feledhetetlen élményekkel gazdagodik pompás szilvás ételek és sokszínű programok társaságában.

Hull a szilva a fáról…? Akkor süssünk lepényt belőle!
Imádjuk a szilvát befőttnek, lekvárnak, gombócnak és persze pálinkának is! Az első érett adagokból azonban mindig ezt a finom kelt lepényt sütötte meg nagyanyám. Jó indítása a szilvaszezonnak…
Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:



Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!