Facebook hozzászólás
561

Rántott csoki uzsonnára?

A skót gasztronómiáról legtöbbünknek a haggis és a whisky jut eszébe, de bőven tartogat még érdekességeket Gordon Ramsay hazájának konyhája. A nemzetközi különlegességek rajongói egy kis kreativitás bevetésével könnyedén össze is állíthatják saját hamisítatlan skót menüjüket. Ha a híres nemzeti ételükhöz nem állna rendelkezésünkre elég birkabelsőség és tölteni való bendő, a következő, egyszerűbb fogásokkal is megidézhetjük a Felföld ízeit.

Egy ködös, szürke reggelt mi sem indíthat jobban, mint az angolokéhoz hasonló kiadós menü: a tányérunkra kerüljön bőven kolbász, szalonna, véres hurka (a tradicionális black puddingot megidézendő), tojás és paradicsomos bab. A skótok kenyér helyett gyakran fogyasztanak zablepényt, amit zabliszt, só, szódabikarbóna, olaj és víz keverékéből 20 perc alatt elkészíthetünk. Az alakjukért aggódóknak általában nem kedvez a hagyományos skót konyha, de a reggeli reform verziójaként választhatjuk a szintén népszerű zabkását is.

Pásztorpite, Kép: sajtóanyag
Pásztorpite, Kép: sajtóanyag

Hús, krumpli, tészta, forró olaj – ezekkel a hozzávalókkal már nem foghatunk mellé, ha skót úrként szeretnénk az ebédlőasztalhoz ülni. Ha az ikonikus, vagdalt szívvel, májjal és tüdővel töltött birkabendőhöz nem fűlne a fogunk, tálaljuk a húsos ragu és krumplipüré házasításából születő pásztorpitét, a sajtos makaróni-pitét, vagy a klasszikus skót tojást.

Skót tojás, Kép: sajtóanyag
Skót tojás, Kép: sajtóanyag

A szigetországban street foodként is hódító, fűszeres húsba töltött és bő olajban kisütött főtt tojással a húsvéti menüt is pikánsabbá tehetjük.

Ha önmagában nem találnánk elég bőségesnek a fenti fogásokat, szerencsére levesekből is kínálnak magyar ínyre valót a zordon tájak szakácskönyvei.

Cock and leekie, Kép: sajtóanyag
Cock-a-leekie, Kép: sajtóanyag

A póréhagymás kakaslevessel, vagyis a cock-a-leekie-vel – amit manapság főleg csirkéből készítenek –, garantáltan felmelegedhetünk ezekben a fagyos tavaszi napokban.

10 érdekesség a skót aranyról
Skócia nemes párlatainak Magyarországon is egyre több híve akad, de biztos, hogy mindent tudunk az uisge beatha-ról, vagyis az élet vizéről? Összegyűjtöttünk néhány alapigazságot és tudnivalót, amivel egy-egy ínyenc estén a társaság szakértőjévé válhatsz!

A főétkezés alkalmával ne feledkezzünk meg az aperitifként és digestifként is fogyasztható skót nedűről: kedvenc whiskyjükből, a The Famous Grouse-ból például Skóciában másodpercenként három kortynyi fogy!

Az uzsonnát és a vacsorát sem érdemes elaprózni: az ötórai tea mellé elmajszolhatunk egy-egy shortbreadet, vagyis liszt, vaj és cukor keverékéből készített vajas süteményt, de megédesíthetjük a délutánt néhány édes zsemlével. A kettévágott scone legautentikusabb tölteléke a narancslekvár, amit háromszáz évvel ezelőtt egy pórul járt skót zöldséges felesége talált fel: a derék asszony leleményességével egy rakomány keserű narancstól mentette meg férjét.

Rántott Mars csoki, Kép: sajtóanyag
Rántott Mars csoki, Kép: sajtóanyag

Az elkötelezettek számára kötelező fogás a kilencvenes években megszületett kalóriarekorder őrület, a rántott Mars szelet: nem kell hozzá más, csak egy szelet csoki, némi palacsintatészta, és sok-sok olaj…

5+1 furcsaság, amit nem tudtál a skótokról
Az egyszarvústeaktől az UFO-vadászatig: Skóciáról legtöbbünknek a skótduda, a whisky, a zord kastélyok, a még zordabb hegylakók és a Loch Ness-i szörny jut az eszébe. Most összegyűjtöttünk azokat a meglepő érdekességet, amiket biztosan nem tudtál a felföldi tájak lakóiról.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!