Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 01. 19:00 | László Márta

Mesebeli film a budapesti sokszínűségről és szerelemről

A BARAKA Budapest egyik legizgalmasabb, a kifinomult gasztronómia iránt szinte elsőként nyitó fine dining étterme, amelyet a Michelin Guide is előszeretettel ajánl évről évre. A most debütáló, a város képét erősítő, egy új Budapest image-filmnek is beillő kisfilmben megelevenedik mindaz, amibe egykoron Leora és David, a tulajdonos házaspár beleszeretett: Budapest, az örök inspiráló forrás, a mindig pezsgő, sosem szunnyadó metropolisz. Ez a videó egy megnyerő szerelem a város, egymás és a gasztronómia iránt.

– Budapest egy igazán varázslatos, magával ragadó város. A feleségemet is itt ismertem meg, azonnal magával ragadott minket a légkör. Igazán izgatottak vagyunk, hogy előfutárai lehettünk a helyi pezsgő kulináris szcénának – mesél a videóban David Seboek a kezdetekről.

– Hiszünk a fuzionalitásban és a szokatlan ízkombinációk egymáshoz rendelésében. Időről időre, a mai napig előfordul, hogy számunkra is meglepetést okoz egy-egy különleges, így alkotott íz, amely az ázsiai és az európai konyha ötvözéséből születik. Nehéz körülírni azt az érzést, amikor belépsz az ajtón, és érzed, most egy igazán újnak a részese leszel… – teszi hozzá.

Baraka Budapest, Kép: sajtóanyag

Baraka Budapest, Kép: sajtóanyag

17 év története egy filmben elmesélve

– Mind a ketten a ‘90-es évek végén érkeztünk, amikor a nemzetközi konyhával működő éttermek Budapesten még egyáltalán nem voltak jelen – így indul a Baraka története David szerint.

Igazán ütős lett a Zwack új gyógynövénylikőre, a Riserva!
Kóstolok...

Kóstolok…

Díszvacsorával egybekötött kóstolón mutatta be a Zwack család új gyógynövénylikőrét, a szuperprémium Unicum Riservát. A duplahordós érleléssel készült kényeztető nedü megalkotásában évek munkája van, az új termék Magyarországon elsőként jelenik meg a szuperprémium gyógynövénylikőrök piacán. Egyelőre csak néhány ismert étteremben kóstolható, az üzletekben polcain pedig majd csak májusban találkozhatunk vele.

– Eredetileg egy francia péksüteményeket áruló kávézó volt a fejünkben, amely az egyszerű, de nagyszerű elvet vallja. Teljesen szerelembe estem a kézzel készült, házi péksütemény világával, és ennek apropóján egészen Franciaországig mentem, hogy egy év alatt kitanuljam a szakmát. Nem terveztünk rögtön fine dining éttermet nyitni, 2001-ben nyitottuk meg a Barakát, mert azt láttuk, igény van rá, de hiányzik egy hasonló hely a városképből. –

– A Baraka egy kis bisztrónak született, amely nemes egyszerűséggel jó ételeket hivatott felszolgálni erre fogékony embereknek. Majdnem 17 évvel ezelőtt nyílt meg, egy olyan időben, amikor még egyáltalán nem volt összehasonlítható a gasztronómiai pezsgés a mostanival – folytatja férje meséjét Leora.

– Egy könnyed, egészséges, izgalmas ételeket és salátákat kínáló helyet álmodtunk meg, ahol nem fritőzben készülnek a fogások, és több hal kerül az asztalra. David ekkoriban jött vissza Franciaországból, ahol a sütés fortélyait tanulmányozta. Egyszerű ételeket kezdtünk el főzni, ő pedig hozzátette a lehengerlő desszertjeit. Reggel a piacokon kezdtünk a legjobb alapanyagok után kutatva, miközben rengeteget tanultunk a helyi árusoktól. Volt idő, amikor David volt a séf, én pedig a pincér. Igazán romantikus volt. –

David szerint sok minden változott a kezdetektől, de ez egy természetesen dinamikus folyamat, állandóan érlelődött minden. Nagyon sok alapanyag, amit ma használnak, a korai 2000-es években még elérhetetlennek számított. Így alakult az étterem is velük együtt, szimbiózisban a nemzetközi és hazai gasztronómiai fejlődéssel egyaránt.

– A Baraka érzést ma már nem tudod összekeverni, azonnal felismered, ráérzel – a kifinomultságot a felszolgált ételektől a designon át a szervízig. Ezt szerettük volna megmutatni a videóban is. –

 

 

17 év hosszú idő. Számtalan étterem nyílt és zárt be. A gasztroforradalom évek óta lázban tartja a gasztronómia iránt érdeklődő értő közönséget. A Baraka azért különleges hely Budapesten, mert a tulajdonosoknak köszönhetően egy teljesen más szellemiséget képvisel. Talán az egyetlen olyan étterme Budapestnek, ahol a multikulturalitás minden téren valósággá válik, ahol a sokszínű világ sokszínű marad, de békében elfér a palettán minden.

– Rengeteg inspirációt merítünk minden emberből a világ minden pontjából, akár ők érkeznek hozzánk, akár mi utazunk hozzájuk. Rendkívül izgalmas új arcokkal találkozni, és egyben látni és ízlelni, hogy más kultúrákat mi tesz különlegessé. A Baraka a világ minden tájáról érkezők véleményét, nézőpontját fontosnak, izgalmasnak, inspirálónak találja.-

Kincskereső borkóstoló
Egy jó hírrel köszöntjük a tavaszt! Bővíti borsorát a HOLDVÖLGY mádi pincerendszete a kincskereséssel egybekötött borkóstoló sétáján! Az alap kóstolósor a korábbi 5 helyett mostantól 6 bort kínál, az exkluzív kóstolósor pedig az eddigi 7 helyett 8 bort tartalmaz! Részben a kóstolósorok összetétele is módosul, hiszen bekerültek a legfrissebb évjáratok!

– A tény, hogy mi magunk is különböző kultúrák, ízek, konyhák gyermekei vagyunk, determinál, akárcsak közös szenvedélyünk, a gasztronómia és az utazás – veszi át a szót Leora.

– Mindketten külföldről érkeztünk, a konyhán magyar, portugál és brazil séf dolgozik, a cukrászunk Szerbiából érkezett, de visszavárjuk cukrászlányunkat is, akit most egy kis időre hazaengedtünk Finnországba. A folytonos kíváncsiság és kitartó munka teszi a Barakát azzá, ami, a kezdetektől a napjainkig. Nem kifejezetten ételekben jelenik meg az, amit mi képviselünk, sokkal inkább ízeket, fűszereket, álmokat, textúrákat, párosításokat tartunk emblematikusnak. A kreativitás és a nyitottság a világra a mi védjegyünk. –

Az étel, amiben az egész világ megjelenik

– Van egy magyar kacsából készült étel, mely kifejezi az általunk képviselt szellemiséget és filozófiát – csinál kedvet egy csodálatosan hangzó fogáshoz David.

– A kínai öt fűszerrel készülő, lágyan megperzselt kacsamell, amit quinoával, édes burgonyával, vérnaranccsal valamint forralt borhabbal alkottunk meg. Ez az étel szépen tükrözi a francia és ázsiai hatásokat, amelyek végigívelnek az étlapon, miközben a magyar kacsát számtalan különleges technika segítségével készítjük. Igazi fúzió, a világok találkozása. –

Leora és David 17 év után is csak egyet szeretne, egy olyan éttermet, ahol ők maguk is szívesen lennénk vendégek, olyan ételekkel, amelyeket ők maguk is szívesen ízlelnének újra és újra. Erről a szerelemről szól a Baraka videója.

 

Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:



Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!