Facebook hozzászólás
308

Márton-napi jó tanács: szellőztesd a bort!

Kifejezetten jó évjáratnak ígérkezik a 2016-os a magyar borok választékában. A szokásosnál erősebb savak és magasabb alkoholtartalom jellemzően a nagy testű vörösboroknak tesz majd jót. Jó hír, hogy a Márton-napi libavacsorához passzoló újborok némi szellőztetés után jó társai lesznek a vörös húsú madaraknak. 

Új bor, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

A hagyományos Márton-napi libavacsora az új bor ünnepe is egyben: ilyenkor isszuk az első könnyű vörösborokat. Nem véletlenül alakult ez így: a liba minden alkatrésze – valamint az aprólékot tartalmazó ludaskása – szereti a könnyű vöröseket, márpedig néhány fehér és rozé mellett ezek azok a borok, amikből november közepére a gondos gazda kész bort tud prezentálni.

A Márton-napi újbor nálunk elsősorban portugiesert jelent, kisebb részben esetleg zweigeltet. Ezek azok a korán érő fajták, amikből november derekára elkészülhet az újbor. Más években szóba kerülhet még a kékfrankos is, de idén a szüret eltolódása miatt ilyet aligha találunk az üzletek polcain. A többi fajtát nemcsak később szüretelik, hanem nagyobb testük miatt többet is kell érniük, hiszen a tanninok ilyenkor még húzósak, csak később szelídülnek meg annyira, hogy ne lógjanak ki a borból.
Ami az idei újborokat illeti, jó lesz korán kinyitni a palackokat, esetleg elővenni a dekantálót, mert az időjárás inkább a bordeaux-i fajtáknak és általában a testesebb vöröseknek kedvezett. A hűvös, csapadékos augusztus során a savak nem égtek el, a száraz, napos és meleg szeptember miatt pedig az egész évjáratra jellemző lesz a szokásosnál magasabb alkoholtartalom.
Ezek a hatások a testes vörösbort adó klasszikus fajtáknál (cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, shiraz, malbec) kifejezetten jó évjáratot eredményeznek, hiszen nagyobb testük jó kezekben egyensúlyt ad a savaknak és az alkoholnak. A könnyebb vörösek nem annyira kedvelik ezt a felállást, ezért feltétlenül szellőztessük meg őket kicsit, mielőtt belekortyolnánk – javasolja a Márton-napi libavacsorához Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója.

Miért várunk Márton-napig az új borra?
A borkészítés biológiai folyamatai és technológiai műveletei (mustkezelés, erjedés, utóerjedés, újborkezelés, derítés), majd a forgalomba hozatal (vizsgálatok, engedélyeztetés, palackozás, kiszállítás) összességében akkor is két hónapot vesz igénybe, ha a borász minden soron következő lépést a lehető leghamarabb végrehajt. Korai – augusztus végi – szürettel számolva Magyarországon október végénél, november elejénél hamarabb csak akkor kapható újbor, ha valamelyik fázist a technológiába történő beavatkozással felgyorsítják. A „primőrök versenyére” van piaci igény, de a természetes folyamatok siettetésének megvan az ára: az ízanyagok egy része áldozatául esik a beavatkozásnak. A legtöbb borász ezért a hagyományos technológiánál marad; az új borok első kóstolása a jövőben is a Márton-napi népszokások része lesz.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk
Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz bort igyunk – hangzik a közismert szállóige. E gondolat jutott eszembe, mikor főszerkesztőm arra próbált rávenni, írjak le tíz okot, amiért csak jó bort szabad inni, vagy öt ismérvet, amiről rájöhetünk, hogy jó bort ittunk.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!