Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. február 16. 11:00 | László Márta

Lőttek a sültkrumplinak

A Szupermenta sültkrumpli termékteszt folytatásaként ezúttal 16 gyorsfagyasztott hasábburgonya komplex vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság laboratóriumaiban a termékeket élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek alapján egyaránt vizsgálták. Jelölési hiba minden terméknél akadt, három sültburgonya forgalmazójával szemben pedig – minőségi problémák miatt – élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság.

Az előkezelt és fagyasztott sültburgonyák széles kínálatából ezúttal 16 gyorsfagyasztott, elősütött, ízesítés nélküli hasábburgonyát vizsgált a hatóság. Érdekesség, hogy valamennyi vizsgált terméket külföldön állították elő.

A NÉBIH laboratóriumaiban szúrópróbaszerűen végeztek méréseket ólom és kadmium szennyezőanyagra, illetve növényvédőszer-maradékra. Megnyugtató, hogy minden minta megfelelt a határértéknek vagy egyáltalán nem tartalmazott kimutatható mennyiséget ezekből az anyagokból.

Sültkrumpli, Kép: NÉBIH

Kép: NÉBIH

A zsírsavösszetétel vizsgálatával ellenőrizték a szakemberek, hogy a termékekben valóban a jelölésen szereplő napraforgóolaj vagy pálmaolaj van-e. E téren minden burgonyát rendben találtak.

Kilenc hasábburgonya csomagolásán nem tüntették fel a minőségi osztályt, de ezek közül nyolc az első osztálynak felelt meg. Három terméknél minőségi hibákat vettek észre. Egy forgalmazó alacsonyabb, míg kettő magasabb osztályba sorolta termékét.

Minden terméknél találtak jelölési hibát. Volt olyan krumpli például, mely csomagolásának elülső oldalán 1 kg nettó tömeget jelöltek, azonban a hátoldalon már 2,5 kg szerepelt. Hiányosságnak számított az is, ha nem volt elkészítési útmutató.

Ez igen! Csúcson a pálesz!
Óriásit javult a pálinka minősége a hatósági mérések alapján, amihez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült…

A termékek sótartalma azonban minden esetben összhangban volt a csomagoláson szereplő értékekkel.

A jelölési hiányosságok mellett megállapított minőségi hiba miatt 3 termék forgalmazójával szemben összesen kb. 500 ezer Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a NÉBIH szakemberei. A többi 13 termék esetében a jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek a vállalkozók.

 

Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:



Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!