Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. március 19. 19:00 | László Márta

Igazán ütős lett a Zwack új gyógynövénylikőre, a Riserva!

Díszvacsorával egybekötött kóstolón mutatta be a Zwack család új gyógynövénylikőrét, a szuperprémium Unicum Riservát. A duplahordós érleléssel készült kényeztető nedü megalkotásában évek munkája van, az új termék Magyarországon elsőként jelenik meg a szuperprémium gyógynövénylikőrök piacán. Egyelőre csak néhány ismert étteremben kóstolható, az üzletekben polcain pedig majd csak májusban találkozhatunk vele.

Gyógynövények, Kép: László Márta

Gyógynövények, Kép: László Márta

És ez nem mese!

Elsőkén Zwack Sándor és Gulyás Csaba a gyógy- és fűszernövények világába kalauzolta el az újságírókat. Mint kiderült, a Föld népességének 2/3 él belőle. Három szerecsendió egykor maga volt az életbiztosítás! Az Unicum, melynek pontos receptjét ma csak Izabella és Sándor ismeri, és az eredeti dokumentumát Pannonhalmán őrzik, 1790 született meg. A hozzávalók a Kárpát-medencén kívül – egyebek közt – Ázsiából, Dél-Amerikából, a Karibi térságből érkeztek. Minden, amit e növényekről tudni lehetett, az az Unicumban öltött testett. Bármit is változtatnánk rajta, az egész összeomlana. Az Unicum tehát a természetből jön, és belegondolni is elképesztő, hogy a korabeli technikával, tudással, hajózással, kereskedelemmel miként tudták megalkotni a tökéletest!

Unicumos kóstolóállvány, Kép: László Márta

Unicumos kóstolóállvány, Kép: László Márta

Az Unicum ma Magyarországon több helyen készül, mindendenütt csak bizonyos részleteket ismernek. A hozzávalók zsákokban, különböző kódszámok alatt érkeznek az üzemekbe. Olyan gyógynövényt is berendelnek, amit nem használnak fel, csak hogy megtévesszék a titkok fürkészőit. Van azonban egy olyan gyógynövényadalék, amelyet generációk óta a Zwack család nőtagjai készítenek. Utoljára ezt adják hozzá, és ekkor lesz tökéletes a gyógynövénylikőr.

A híres 80 éves hordó, Kép: László Márta

A híres 80 éves hordó, Kép: László Márta

Új titok született

Történelmi mérföldkőhöz érkezett az Unicum több mint 225 éves élete. Megszületett az Unicum Reserva. A Zwack család, Izabella és Sándor vezetésével éveken át dolgoztak lelekesen az új terméken, amelynek egyik alkotója Zólyomi Zsolt, az illatok bámulatos szakértője.

Zwack Izabella személyesen csapolta az Unicum Riservat az újságíróknak

Zwack Izabella személyesen csapolta az Unicum Riservat az újságíróknak

Az Unicum Riserva különlegessége az egyedülálló gyártási eljárásban, az úgynevezett duplahordós érlelésben rrejlik. A különlegesség alapjául szolgáló Unicumot először a budapesti Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb – az idén 80 éves születésnapját ünneplő – hordójában érlelik. A II. világháborúból ez az egy maradt meg, a többit szétverték, és elvitték, hogy hidat építsenek belőle a Dunára. A nyolc évtized alatt a hordó dongáiban képződött speciális anyag, az úgynevezett fekete méz az Unicum Reserva legdominánsabb összetevője. Mivel csak ez az egy hordó maradt a világégés után, az új gyógynövénylikőr is csak limitált mennyiségben készült.

Kóstolok...

Kóstolok…

Innen tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, ebből ered az úgynevezett dupla hordós érlelés. Aki valaha is kóstolt igazi tokajit, az máris a szájában érzeheti ezt az ízvilágot! A jellegzetes gönczi hordós eljárás lágyságot és a borvidék utánozhatatlan karakterét adja hozzá az illathoz, amelynek köszönhetően a szőlő nemes rothadását, az aszúképzést okozó penészgomba is érzehető a likőrben. Az Unicum Riservát Izabella pincészetének, a Dobogó Pincészetnek a 2007-es évjűratú Tokaji aszúja teszi teljessé, amely a meglévő karakterjegyeket még inkább kiemeli és lekerekíti.

Csak érzékien!          

Zólyomi Zsolt parfümszakértő az alkotási folymatban arra volt hivatott, hogy olyan illatokat csempésszen az Unicum Riservaba, amelyek már akkor levesznek a lábadról, amikor még meg sem ízlelted! Így mutatta meg a szedrát, a Földközi-tenger mentén honos citrusos növény vagy a rizomag-kivonat illatát. Ez utóbbi, méreg drága alapnyag nem más, mint az Iris virág kivonata. Egykoron a gazdag urakk ezzel fújták be a kesztyűjüket, hogy ha kezet kell fogniuk, a partner azonnal érezze az illatból, elkőkelő úrral van dolga. A felsorolás teljes igénye nélkül jött még a vanília – amiből 110 féle terem a Földön -, és ami az édességet adja.

Harmath Csaba menüsora az esthez:
A főétel..., Kép: László Márta

A főétel…, Kép: László Márta

Előétel: Házi mangalica pástétom Unicumos lilahagyma lekvárral. Leves: Fácán erőleves fácánhús galuskával, Unicum Riservával ízesítve. Főétel: Hosszan-lassan készült marhapofa Unicum Riserva jus-vel, francia rakott burgonyával és Vichy karottával. Desszert: Panna cotta Unicum Szilvás aszaltszilva raguval.

A zárszó a kezdet

Ahogy a Zwck családban Sándor a fűszerek és a gyógynövények, Izabella a borok mestere, úgy az Unicum Riserva együttes ízvilága is e kettős egységét képviseli. Amint az Unicum keserédes íze találkozik az érzékien édes Tokaji aszóval, az Unicum Riserva teljes ízvilága lágyabbá, de ugyanakkor fűszeresebbé, gyümölcsösebbé válik egy csipet sárgabarackos, finoman gyógynövényes, hűs, mentás fuvallattal.

– Évekkel ezelőtt, amikor megfogalmazódott bennünk az igény az Unicum prémium változatának kifejlesztésére, össztettük Izabellával azt a tudást, amit az évek során megszereztünk. Minél többet beszélgettünk és inspirálódtunk, annál világasabá vált, hogy két oldalról közelítsük meg az újítást: egyrészt nyúljunk vissza az idők során kialakult ízekhez – így használjuk fel a fekete mézet. Másrészt hozzunk be egy hozzánk közel álló ízt, amelynek Izabella a nagymestere. Így döntöttünk a tokaji aszús érlelés és a Tokaji aszú hozzáadása mellett – ajánlotta figyelmünkbe a különlegességet Zwack Sándor.

Gratulálunk, nekünk pedig egészségünkre!

A borok királya, a királyok bora
Azzal dicsekedhetünk mi, magyarok, hogy e földön terem a világ talán egyik leghíresebb bora. A rendszerváltás után kicsit megfakult fénye, de azóta felnőtt egy új borász nemzedék, és ismét teljes szépségében pompázik a zamatos nedű! Nagyon sokunk ünnepi asztalán ott lesz majd a tokaji, de vajon tudod-e mi az a tokaji aszú?
Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!