Facebook hozzászólás
365

Mindenünk a vitamin

Hetek, hónapok óta nélkülözzük a friss, harsogó, élettel és vitaminokkal teli zöldségeket, gyümölcsöket, viszont a jól megszokott téli társaikat, a gyökérzöldségeket, az almát, körtét kezdjük lassanként megunni. Mit tegyünk, ha mégis valami újdonságra vágyunk? Mi legyen, ha unjuk már a banánt?

Vitaminok a polcon, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

A piacok, nagyobb zöldségesek kínálatában egyre többször akadhat meg a szemünk olyan egzotikus gyümölcsökön, amikről jó esetben hallottunk már, de sokan még csak nem is tudtak eddig a létezésükről sem, arról pedig elképzelésük sincs, hogyan lehetne felhasználni őket a mindennapokban.

Pomelo, Kép: flickr.com
Pomelo, Kép: flickr.com

Pomeló
Ilyen különleges citrusféle a pomeló is. A Dél-Kínában termesztett, nagy – nem ritkán 30 centiméter átmérőjű és több kilós példányokra  -, körte alakú gyümölcs enyhén fanyar, édes, pikáns, lényegében a grapefruitra emlékeztet leginkább, annak kesernyéssége nélkül. Magas C-vitamin tartalma mellett gazdag kálciumban és káliumban. Vastag héjának színe a halványzöldtől a sárgáig változhat. Ha igazán érett darabra vadászunk, inkább sárgás színűt és lehetőség szerint keményebbet válasszunk. Miután megpucoltuk és a belső, fehér hártyától is megtisztítottuk, ehetjük nyersen, vagy klasszikusan gyümölcssalátába keverve, de ha ennél fantáziadúsabb formábanszeretnénk fogyasztani, számos lehetőség közül választhatunk. Főzhetünk belőle lekvárt, tenger gyümölcse salátába is belekockázhatjuk, mártásként elkészítve pedig remekül illik grillezett halakhoz, vadhúsokhoz.

Kumquat, Kép: wikimedia.org
Kép: wikimedia.org

Kumquat
A kumkvat a pomelóhoz hasonlóan hazánkban szintén a kevésbé ismert egzotikumok közé tartozik. Ez az apró, 4-5 centis finomság átmenet a narancs és a mandarin között, noha botanikailag nincsenek szoros rokonságban. Érdekessége, hogy héjastul érdemes megkóstolni, ugyanis a kívül édes, belül kesernyés gyümölcs így ad igazán harmonikus ízélményt. Itt is figyeljünk arra, hogy a feszesebb állagú példányokat vigyük haza, mert a puhák belül már nem lédúsak. Ugyanúgy felhasználható, mint a narancs és a mandarin, így akár gyümölcstorták tetejét dekorálhatjuk vele, esetleg chutney-ként karakteresebb húsételek kísérője is lehet. Ha azonban egyszerűbb ételhez szeretnénk kipróbálni, érdemes bambusznyársra húzni fűszeres pulykamellel, kaliforniai paprikával, cukkinivel, sárgarépával, köretnek pedig rizst tálalhatunk hozzá.

 

Narancs, Kép: pixabay.com
Narancs, Kép: pixabay.com

Narancs és társai
Azonban ne feledkezzünk meg a klasszikus, vitaminbombaként ismert citrusokról se! Izgalmas és újszerű elkészítési módokat rejt még magában a narancs, a citrom és a grapefruit is. Leveseket, salátákat dobhatunk fel velük, mártásként húsok kísérői lehetnek, desszertként pedig krémeket, zseléket, süteményalapokat süthetünk a hozzáadásukkal. Az angol lemon curd mintájára főzhetünk krémet belőlük, hűtőben jól tárolhatók. Legegészségesebb fogyasztási formájuk viszont továbbra is a frissen facsart, vagy akár turmixolt italokban rejlik, hiszen így semmilyen hőkezelés nem éri, ezért a vitamintartalmuk megmarad.

 

Grapefruit
A grapefruit minden valószínűség szerint Jamaicáról származik. Először a Karib-tenger térségében, majd Amerikában terjedt el fogyasztása. Sokan nem kedvelik kesernyés íze miatt, és valljuk be, elfogyasztani sem egyszerű, mert a gerezdeket elválasztó hártyák meglehetősen keserűek, így egy-egy grapefruit elfogyasztása elég macerás lehet. Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy mint a többi citrusféle, a grapefruit is hasznos fegyver lehet a testsúlycsökkentő hadjárat során, ráadásul májtisztító hatása is jelentős. Érdekes módon a grapefruit leghasznosabb része immunerősítés szempontjából a magjából nyert kivonat, melynek jótékony hatását már 5000 éve is ismerték. Klinikai kutatások során kiderült, hogy körülbelül 800 féle vírus és baktérium ellen hatékony.

Egy dolgot azért mindenképpen tartsunk szem előtt! Ha szeretnénk a fent említett gyümölcsök héját is valamilyen módon – kandírozva, ételbe reszelve – felhasználni, mindenképpen bio forrásból származó, kezeletlen gyümölcsöket vásároljunk, amiknek bár jóval borsosabb az áruk, és talán valamivel több utánajárást igényel a beszerzésük, nem kezelik őket penész- és egyéb gombaölő permettel a héjukat. Ezek a vegyszerek ugyanis sem alapos mosással, sem pedig áztatással nem távolíthatóak el, ugyanakkor az egészségre káros hatással vannak hosszútávon. És mivel általában egészségünk megőrzése érdekében fogyasztjuk a citrusféléket, ezt a kevés pluszt megéri vállalni annak érdekében, hogy tényleg ne okozzunk kárt a szervezetünknek.

Vigyázat, nem megy a pajzsmirigy és allergia gyógyszerhez a grépfrútlé
A grépfrut és a pomelo népszerű gyümölcsök, a belőlük készült italok és szörpök a reggeli ételek gyakori összetevői. Ha gyógyszert is szedünk, akkor fontos tudni, hogy a két gyümölcs gátolhatja bizonyos készítmények felszívódását.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!