Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. december 19. 15:00 | László Márta

Legyen Tiéd a pékmesterek titka

Bár a karácsonyi süteménykészítés sok ponton elbukhat, az alapja mégis a helyes lisztválasztás. Ebben ad most minden gyakorlott és kezdő sütőnek segítséget a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, az ország egyik legelismertebb sütőipari szakembere.

Liszt és sütőformák, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Búzaőrlemények, Kép: sajtóanyag

Búzaőrlemények, Kép: sajtóanyag

Sokaknak kétféle liszt létezik, a „sima”, meg a „rétes”, és szinte rejtjel a csomagoláson lévő rövidítés – összegzi a mindennapok tapasztalatait Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. A ritkán sütők emiatt gyakran nem tudják a maximumot kihozni karácsonyi süteményeikből, és a lelkes készülődés nem egyszer kudarccal végződik. A közepes és nagyobb boltok lisztválasztéka ma ennél már sokkal szélesebb. A lisztet többféleképpen is csoportosítják, és mindez leolvasható a csomagolás rövid jeléből, ami mindig néhány betűből és számból áll. A betűk azt mutatják, hogy az adott liszt miféle gabonából készült, milyen szemcseméretben, a számok pedig a hamutartalomra vonatkoznak, ez minél magasabb, annál sötétebb a liszt, de a sütési tulajdonságai is változnak. Így például az RL190 egy teljes, vagy majdnem teljes kiőrlésű rozsliszt jele, a leggyakoribb BL55 pedig a köznyelvben csak „finom”, vagy „nullás” néven emlegetett, legkevesebb rost- és hamutartalmú búzaliszté.

Az egyszerűség kedvéért felsoroljuk, melyik lisztből milyen tésztát, süteményt érdemes elkészíteni. Az egyes tésztákat persze akár többféle, vagy másmilyen lisztből is elkészíthetjük, mi itt azt adtuk meg, amelyik a tapasztalatok szerint a legízletesebb eredményt és a legkönnyebb sikert ígéri.

Liszttáblázat, Kép sajtóany

Liszttáblázat, Kép sajtóany

5 dolog, amire figyeljen, ha ételallergiást lát vendégül!
Az előttünk álló ünnep, a rokonlátogatással egybekötött ebédek és vacsorák időszakában azokra is figyelnünk kell, akik ételallergiával küzdenek. Érdemes tájékozódni az allergia jellegéről, hogy ne hozzuk magunkat, de a vendégünket se kényelmetlen helyzetbe, amikor kínálunk. Sasvári-Szekeres Anita, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a speciális diétát tartók nehézségeiről tájékoztat.
kulcsszavak:
Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:



Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!