Facebook hozzászólás
367

Használatban a fűszerek

Ételeink nem lehetnek tökéletesek, ha az alapanyagokon kívül (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) nem tartalmaznak kevés, de mégis szükséges mennyiségben bizonyos táp-, íz- és illatanyagokat is.

Friss fűszerek, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Ételeink nem lehetnek tökéletesek, ha az alapanyagokon kívül (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) nem tartalmaznak kevés, de mégis szükséges mennyiségben bizonyos táp-, íz- és illatanyagokat is. A fűszerek a vitaminokon kívül aromás anyagokat is tartalmaznak, amelyek többnyire olajok vagy néha kesernyés extraktív anyagok. A fűszernövények az általános anyagcsere folyamatok során átalakítják a felvett anyagokat, így képződnek  különböző ásványi anyagok, illó olajok, növényi savak, keserű anyagok, valamint a különböző nyomelemek, festékanyagok. A kívánt minőség előállítása érdekében a szakemberek ügyelnek arra, hogy a növényt kellően érett állapotban gyűjtsék, szakszerűen dolgozzák fel, így csomagolják és tárolják.

A fűszerek hatóanyagait a következőképpen csoportosítjuk:

  • Illó olajok – ezek kölcsönzik fűszereink jellemző illatát
  • Glikozidok – a szervezetben az ásványi anyagok felszívódását segítik elő, szívműködést szabályozó hatásuk is van
  • Alkaloidok – a központi idegrendszerre ható erős vegyületek. Bódító, fájdalomcsillapító vagy élénkítő hatással bírnak
  • Növényi csersavak -vízben oldható összehúzó ízű és hatású anyagok
  • Növényi festékanyagok – hozzájárul az ételek küllemének, étvágygerjesztő hatásának fokozásához
  • Ásványi anyagok – testépítő hatású anyag, melyek fűszernövényeink termésében, magvaiban vannak jelen leginkább
  • Szerves savak – fertőtlenítő, anyagcsere szabályozó hatásúak
  • Keserű anyagok – fokozzák a nyál és a gyomornedv elválasztását, a bélmozgásokat, emésztést serkentő hatásúak
  • Vitaminok – a szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen anyagok, hiányuk betegségek okozója
  • Szénhidrátok – a szervezet kalóriával való ellátásában döntő jelentőségűek
  • Zsírok, olajok – szerepük nem számottevő a fűszernövények esetében, főleg termésekben, magvakban találhatók
    Néhány gondolat a fűszerekről
    Mindenki használ főzés közben fűszert. A só és a bors mellett nyilván nagyon népszerűek a kömény, a majoranna, a bazsalikom, de vajon tudjuk-e, mikor mit használjunk, milyet vásároljunk, hogyan tároljuk fűszereinket?

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!