Facebook hozzászólás
279

Halas kiskáté

Néhány praktikus tanács a karácsonyi halászlé, illetve rántott hal elkészítése előtt bárkinek jól jöhet.

  • Hal kiskáté, Kép: pixabay.com
    Kép: pixabay.com

    A hal frissességét akkor vehetjük biztosra, ha pikkelyei, bőre fényes, kopoltyúja élénkvörös színű, a hal szeme pedig tiszta, és semmilyen kellemetlen illatot nem érzünk, csak a friss halhúsét.

  • A halmaradékot még hűtőben sem ajánlatos 12 óránál tovább tárolni, mert könnyen bomlásnak indul.
  • A fagyasztott halkészítményeket felolvasztás után azonnal használjuk fel. A felolvasztást 0–5 °C körüli hőmérsékleten történjen, a hal esetében a meleg vízben való felolvasztás helytelen, mert már felolvasztás közben elkezdenek benne szaporodni a baktériumok.
  • A halszeleteket legalább fél órával a főzés előtt sózzuk be.
  • Az édesvízi halakat könnyebben tudjuk lepikkelyezni, ha egy pár pillanatra forró vízbe mártjuk őket tisztítás előtt.
  • A sült vagy rántott halnak szánt szeleteket panírozás előtt konyharuhán alaposan szárítsuk le.
  • A halakat ne főzzük, ne pároljuk túl, mert könnyen szétesnek.
  • Akkor jó a halászlé, ha az edényből felszálló gőztől a  kezünk összetapad.
  • Halászlevet készíteni viszonylag macerás dolog,  ezért az alapléből célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget főzni, mert remekül bírja a fagyasztást.
  • A halszag hamarabb eltűnik a kezünkről, ha kézmosás előtt citromlével bedörzsöljük.

 

Citromos-boros halkocsonya
Citromos-boros halkocsonya. Finom hűvösen, ebédre, vacsorára, bármikorra! Friss kenyérrel, kevés joghurttal kikevert majonézzel kínálom. A száraz fehérbor el ne maradjon mellőle!

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!