Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. február 14. 11:00 | László Márta

Ezek a színek illenek a Valentin-napi vacsihoz

Az ételek színe hatással van az ízérzékelésre, a teríték színkombinációja pedig ronthatja vagy fokozhatja ezt az élményt. A színek az asztalon is ugyanazt a szerepet játsszák, mint a mindennapi életben: kiemelnek, elrejtenek, kiegészítenek, kontrasztot teremtenek. Így a teríték is fontos hatással van nem csak az étvágyra és a kedélyállapotra, hanem arra is, hogy hogyan érzi, érzékeli valaki az ételek ízét és az illatát. Az ételek és a teríték színének harmonizálása fokozza az összhatást és az ízek élményét. 

Így fokozható az ízek élménye a színekkel: tippek a szalvéta színválasztásához

– Hogyan tehető édesebbé és ízletesebbé az eperhab? Nem feltétlenül még több eperrel és cukorral, hanem egy korall színű szalvétával, amely fenségesen kiemeli az ízek teltségét.

Bombázz lila nőiességgel a Valentin-napi vacsira
Fontos szerepet töltenek be életünkben a színek, hiszen azok nem csupán a szivárvány összes árnyalatával teszik pompázatossá világunkat, hanem segítségükkel hangulatokat, érzelmeket fejezhetünk ki. A lila szín nagyon sok jelentést hordoz magában, ilyen például a nőiesség, a nyugalom, a kreativitás és a határozottság. Így hát nem csoda, hogy a Pantone a merész és gyönyörű ultraviola színt választotta a 2018-as év színének. Ismerjük meg jobban!

Ez a szín ugyanis az agyban fokozza az édes ízt, és csökkenti az ételek keserű aromájának érzését, így tökéletesen illik desszertek tálalásához – állítja Linda Lundgren, svéd ételstylist és séf, aki a Tork szakembereivel közösen nemrégiben ajánlást dolgozott ki éttermek, hogy a teríték és az asztali dekoráció hogyan és mi módon befolyásolja az ízérzékelést. Nem csupán az éttermekben, de az otthoni terítésnél is könnyedén alkalmazhatóak a nemrégiben kidolgozott javaslatok, hiszen csak a megfelelő színű szalvétát és asztali dekorációt kell kiválasztani és máris ízletesebb akár a Valentin-napi vacsora is. A tökéletes vacsorát még tovább emelő pici plusz-titok a színkombinációban rejlik.

Attól függően, hogy mi lesz a Valentin-napi menü, íme 6 ötlet ahhoz, hogy milyen színű szalvéta illik különböző ételekhez:

A kék árnyalatai csökkentik az ételek sósságának érzetét, kiemelik a sárga és narancsszín kontrasztját, így illenek például a tojásos ételekhez, az indiai fogásokhoz és sok más, fűszeres ételhez.

A korall és a rózsaszín csökkenti a keserű aroma érzetét, és édesebbé teszi az ételeket, tökéletesen illeszkednek a desszertekhez, különösen a piros színű édességekhez.

Coral, Kép: Tork

Kép: Tork

A mustársárga fokozza az ízeket, így jól illik a halakhoz és a tenger gyümölcseihez, és meleg szín lévén jól illik a zöldségekhez, salátákhoz.

A szürke és a fekete árnyalatai kontrasztot teremtenek a könnyedebb fogásokkal, így a könnyű ételekkel, mint a mediterrán konyhával vagy a tésztaételekkel.

Zöld szalvéta, Kép: Tork

Kép: Tork

A zöld árnyalatai harmonizálnak a sárga ételekkel és mivel mindkettő meleg szín, a zöld szalvéta erősíti az ételek karakterét; remek párosítás egy curry-vel.

A fehér és krém, vagy más, semleges színek kiegészítik a konyhaművészeti alkotásokat: például a vörös szószokat, a marhahúst vagy akár az intenzív színű ételeket.

Kardiogram, színek és ízek, Kép: Tork

Kép: Tork

(További ötletek a megfelelő színkombináció megtaláláshoz a szín-kisokosban.)

Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:



Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!