Facebook hozzászólás
791

A finom sütemények titkai

Gyakran szembesülök vele, hogy azok a konyhai kifejezések, szakszavak, melyekkel egy gyakorlott háziasszony könnyedén dobálózik, kezdő konyhatündéreknek nem jelentenek semmit. Adunk néhány tanácsot, hogy a süteményeitek mindig jól sikerüljenek.

  1. Finom sütik, Kép: pixabay.com
    Kép: pixabay.com

    Mindig olvassuk el pontosan a receptet, és előre ellenőrizzük, megvan-e minden hozzávalónk. Kevés olyan süti van, amelynek készítése közben úgy lehet leugrani a boltba, hogy a félkész tészta ezt nem sínyli meg.

  2. A tojásokat használat előtt mossuk meg!
  3. Ha a tojásfehérjébe sárgája kerül, búcsút mondhatunk a keményre felvert tojáshabnak. Ha nem vagyunk nagyon ügyesek a szétválasztás műveletében, használjunk hozzá eszközt, amelyet most már minden háztartási boltban kaphatunk.
  4. A jól lehűtött tojásfehérjét könnyebb felverni, mint a szobahőmérsékletűt.
  5. A tál, amiben a tojásfehérjét verjük, legyen tökéletesen tiszta. Ha szükségesnek látjuk, egy ecettel megnedvesített konyhai törlőpapírral töröljük át.
  6. A hozzávalók kimérését kezdjük a száraz alapanyagokkal, majd ezt követően mérjük ki a nedveseket, így nem kell a mérőedényt a két használat között elmosogatni.
  7. Ha meg akarjuk kímélni magunkat a fölösleges bosszankodástól, a tálat, amiben például egy ún. bögrés süteményt keverünk össze, állítsuk nedves konyharuhára, így nem fog csúszkálni a konyhapulton. Apróságnak tűnik, de jobb, ha jókedvűen sütünk, nem pedig bosszankodva.
  8. Egy hasznos tipp a folyékony anyagok kiméréséhez: egy 175 grammos tejföl vagy joghurt doboza színültig töltve éppen 2 dl. Ha a műanyag poharat használjuk, megspórolunk ismét egy mosogatást. A használt pohár mehet a szelektív szemetesbe.
  9. A zsiradékot mindig időben – értsd: a sütés előtt egy-két órával – vegyük elő a hűtőből, nyilvánvaló kivétel, ha a recept kifejezetten hideg vajat használ.
  10. A formát mindig vajazzuk ki alaposan, és ha a recept megkívánja, szórjuk ki liszttel, vagy finom zsemlemorzsával is.
  11. Jó megoldás a sütőpapír is, bár vannak olyan formák, amelyeknél ez nem járható út. (kuglóf forma)
  12. A sütési idők minden sütő esetében mások és mások, ezért a receptben szereplő sütési idő lejárta előtt ellenőrizzük, megsült-e a sütemény.
  13. Ha egy fapálcikával (fém tű, fogpiszkáló, saslik pálca) beleszúrunk a sütemény közepébe vagy legmagasabb pontjába, és tisztán húzzuk ki az eszközt, a sütemény elkészült. Ha még ragad rá a tésztából, további sütés szükséges.
  14. Ha egy süteménybe gyümölcsöt vagy gyümölcs konzervet teszünk, mindig alaposan csöpögtessük le.
  15. Ha nem vagyunk gyakorlottak, inkább tartsuk be a receptet pontosan, ne improvizáljunk, az sokszor még gyakorlottaknak sem jön be.
    10+1 praktikus tanács tapasztalatlan sütisütőknek
    Karácsonykor azok is nekiállnak legalább egy-két süteményt elkészíteni, akiket máskor nehéz rávenni erre. A gyakorlatlanságból, tapasztalatlanságból fakadóan bizony követünk el hibákat, de ezeket nagyrészt lehet orvosolni.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!