Cikk nyomtatása | Hozzászólások (8) |
| Több
2016. január 16. 15:00 | PP-Eletforma

FAO-JELENTÉS

Zuhanó élelmiszerárak

Négy éve folyamatosan csökken a legjelentősebb alapvető élelmiszerek ára: a 2015-ös év átlaga 19 %-kal maradt el az azt megelőző évitől, ahogy a  világgazdaság gyengélkedése a fémektől kezdve az energiapiacokig mindenütt erőteljes árzuhanást generált.

A FAO élelmiszerár-indexe 164,1 pontos értéken nyitott tavaly év elején, a záró értéke decemberben 154,1 lett. Ez utóbbi érték a novemberihez képest is 1 %-kal kisebb, főleg a hús, tejtermékek és gabonák világpiaci árának mérséklődése miatt, ami ellentételezte a cukor és növényi olajok drágulását.

Aranyló búzamező aratás előtt, Kép: FAO/Oliver Thuillier

Jó búzatermést várnak, Kép: FAO/Oliver Thuillier

„A stabil készletek a gyenge kereslet – és az erősödő dollár – mellett nem meglepő az élelmiszerárak esetében 2015-ben is domináló negatív trend,” mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezető közgazdásza, Abdolreza Abbasszian.

A FAO élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a Szervezet szakértői.

Gyengülő kukorica, dráguló cukor

A FAO gabona árindex decemberre további 1,3 %-kal csökkent a kukoricatermelők közötti erősödő verseny és részben azon várakozás miatt, hogy az argentin exportvámok eltörlésével nagyobb mennyiségű búza ömlik majd a világpiacokra. A többek között a rizst is magába foglaló mutató 2014-hez képest 15 %-kal csökkent.

A tejtermékek is igazodtak a globális trendhez: decemberben 1 %-kal kerültek kevesebbe, a tavalyi éves átlag azonban majdnem 30 %-kal zuhant az előző évhez képest.

A bővülő európai sertéshúsimport és az alacsonyabb kereslet Amerikában a marhahús iránt okozta a húsárindex 2 %-on felüli csökkenését. Az egész évet vizsgálva, átlagosan 15 %-kal alacsonyabb áron kereskedtek a húsokkal a nemzetközi piacokon.

Némileg kilóg a sorból, hogy a növényi olajok ára 2,1 %-ot emelkedett decemberben, főleg a brazil szójabab körüli bizonytalanságok miatt, de az index 2015-ös átlaga még így is majdnem 20 %-kal a 2014-es alatt volt.

Hasonló a helyzet a cukor esetében: bár a havi átlag 0,6 %-kal több volt az év utolsó hónapjában, összességében 21 %-os esést mértek a szakértők.

Arról már olvastál, hogy minden negyedik magyar kisdiák elhízott?  

kulcsszavak:

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

nemértem
2016-01-16 - 15:59

Ki vásárolt úgy, hogy azt gondolta, megint olcsóbb volt minden a boltban? Mert csak OV emberünk híreszteli, ugyanakkor tavaly a tesóban 10 eft-ért a szekér tele volt, most csak kis szatyor. A húst árát csendben decemberben felemelték, és januárban olcsóbban adják.

Dödölle
2016-01-16 - 16:16

“…Az egész évet vizsgálva, átlagosan 15 %-kal alacsonyabb áron kereskedtek a húsokkal a nemzetközi piacokon….”
Ne azt írd, te faszszopó, hogy mi újság a nemzetközi piacon, hanem azt, hogy nálunk, a hentesnél MIÉRT LETT DRÁGÁBB A HÚS ?????…. Szarjankó !…

Egy ember
2016-01-16 - 16:56

Azzal hogy csökkentve lett a sertéshús áfája, nem jelenti hogy csökken is a tényleges ár. A levont áfa x jelenlegi ár = fogyasztói ár. Ezen nem kell meglepődni, évtizedes gyakorlat hogy, árcsökkenést reklámozva burkolt áremelés történik!

Imre Miklós
2016-01-16 - 17:00

Ha a cikk írójának is 44 e.ft.-ból kellett volna túlélni a 2015-ős évet jobban oda figyelt volna az árak alakulására és most nem írna le ekkora marhaságokat.

MérlegElőd
2016-01-16 - 18:02

Nem tudom a cikk szerzője honnan vette az információit, de nem élem a hatását a jelzett dolgoknak. Elvileg 22%-al csökkent pl. a hús ára. Elvileg.
Gyakorlatilag ki vette a fáradtságot, hogy utána nézzen?
Az év végi árú többletet árulták ki év elején ilyen mértékű csökkentéssel. Mára…?
Gyakorlatilag ugyanott vannak az árak. Pl. Korábban is 1200Ft-ért vásároltam a sertéscombot és most is.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (8) |
| Több

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!