Facebook hozzászólás
256

Zöldebb lett a Rudas fürdő!

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda üzemeltetéséhez eddig jelentős mennyiségű földgázra és távhőre volt szükség, ráadásul  a felhasznált hatalmas mennyiségű elfolyó termálvíz hőenergiájának tárolására és hasznosítására sem volt lehetőség. A most lezárult energetikai korszerűsítéssel a fürdő üzemeltetéséhez jóval kevesebb energia kell.

A termálvíz hőenergiáját is hasznosítják – Kép: Életforma/Förster Tamás

A Rudas Gyógyfürdő déli irányba történő bővítésével egyidejűleg elkészült a fürdőkomplexum energiahatékonysági korszerűsítése, amelynek célja az energiamegtakarítás növelése, valamint a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása volt. Az összköltség 147,17 millió forint volt, a beruházást vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatás felhasználásával valósította meg a fővárosi önkormányzat.

A projekt keretében a termálvíz hőenergiájának tározására medencéket építettek, a gépészeti rendszert modern hőszivattyúkkal látták el, valamint a régi, elavult gőzkazánok helyett modern, kisnyomású gőzkazánokat építettek be. Az eddig kihasználatlan, elfolyó termálvizet medencékben tárolják, hőtartalmát hőszivattyún keresztül a fűtésben és a használati melegvíz-előállításban hasznosítják, így biztosítják a fürdő alaphőenergia-ellátását, csökkentve ezzel a gőzenergia fűtésre való felhasználását és a távfűtés részarányát.

Az új hőtermelő berendezések energiatakarékos üzeműek, ezért a fejlesztések hatására az épület üzemeltetési költségei várhatóan mérséklődnek. A beruházásnak köszönhetően jelentős mértékben csökken a létesítmény üvegházhatású gázkibocsátása is.

Melyik gyógyvíz mire jó?
Magyarországot a világ öt legnagyobb fürdőhatalma között emlegetik. Nem véletlenül: különböző pontjain összesen 135 elismert gyógyhatású víz tör fel. Az egyes ásványok más-más problémára hozhatnak enyhülést, de előfordulhat az is, hogy valakinek kifejezetten ártanak az adott vízben nagy koncentrációban lévő vegyület.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!