Facebook hozzászólás
395

Világhírű dokumentumfilmek Budapesten

Szenzációs nemzetközi és díjnyertes dokumentumfilmekkel startol a BIDF, vagyis a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, amit idén harmadik alkalommal rendeznek meg Budapest négy helyszínén, a Premier Kultcaféban (régi Vörösmarty mozi), az Ódry Színpadon, valamint a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, és a Kazimír Étteremben. 

Dokumntumfilm fesztivál logóA BIDF eddigi történetében is nívós volt a felhozatal, hiszen még korábban a velencei, amszterdami és kanadai filmfesztiválok győztes filmjeit is Budapestre hozták a szervezők. Idén a berlini filmfesztivál fődíjas alkotását is levetítik.

22 ország, 80 film, 3+1 szekció

A szeptember 24-én kezdődő filmes seregszemlén 17 európai nemzet (magyar, belga, lengyel, holland, cseh, brit, francia, olasz, orosz, svájci, svéd, finn, dán, norvég, német, litván, bosnyák) és öt Európán kívüli ország (Izrael, Dél-Korea, Egyiptom, USA, Argentína) dokumentumfilmjei mutatkoznak be. 2014 óta egyébként 280 dokumentumfilmet vetítettek le, amelyek összesen 24 ezer órát tettek ki.

A hazai és külföldi dokumentumfilmesek fesztiválján idén mintegy 80 alkotást mutatnak be a kilenc nap alatt. Az előre meghatározott versenyprogramok szerint a filmkészítők három különböző szekcióban mérettetik meg magukat. Több száz film közül 28 dokumentumfilm került versenybe a „Mert enyém is a titok, Mert miénk is a hatalom, Mert ő is normális” kategóriába, a „Mert rövidek is vannak” szekcióban pedig 8 film verseng majd. Jelentős hazai filmművészeti vonatkozása lesz Sára Sándor filmjeinek, és a szervezők a fiatalokat is vásznak elé szeretnék ültetni a diákvetítések apropóján. A versenyen kívüli szekcióban az aktuál-, és világpolitikai helyzettel, a menekültügyi kérdéssel kapcsolatban több mint két tucat film is helyet kapott a programban.

Mi menekültünk, Ők menekülnek, Ti menekülni fogtok

 

 

Az egyik legizgalmasabb és talán a legnagyobb várakozás előtt álló alkotások a „Menekült szekció” filmjei lesznek. Ebben a csoportban mutatják be a Berlinale díjnyertes filmjét, a Fuocoammare-t (Tűz a tengeren), amely egy 12 éves kisfiú szemszögéből mutatja meg a Lampedusa szigetére érkező menekültáradat emberi drámáit és tragédiáit.

Korrupció gyanús pénzügyminiszter, ördögűző egyház és az észak-koreai propaganda

Matrix AB címmel Andrej Babis, a csehek pénzügyminisztere is vászonra került korrupciógyanús élete miatt, a politikus egyébként majd 2 milliárd eurós vagyonával a csehek egyik leggazdagabb vállalkozója is egyben. Az ördögűzés poklát és a lengyel katolikus egyház papjait mutatja be a Harcban a Sátánnal című nagy erejű dokumentumfilm, három komoly gondokkal küszködő fiatal lány történetén keresztül. Az észak-koreai propaganda gépezetet leleplező dokumentumfilmje az Underthe Sun (A Nap árnyékában) egy kislány úttörővé válásának pillanatait dolgozza fel egy olyan világban, ahol minden idillinek tűnik, valójában viszont minden hamis.

A filmekre itt kereshetsz rá!

A Zsurzs
Könyvet írt a Kossuth-díjas, televíziós rendezőről az egykori MTV Balázs Béla-díjas rendezője, Babiczky László, és Zsurzs Katalin színésznő, Zsurzs Éva lánya. A kötet nemcsak a nagyszerű, iskolát teremtő egyéniségről szól, hanem a hazai televíziózás kezdetének és aranykorának is emléket állít. Arról az időszakról beszélünk, amikor hétről hétre alig vártuk, hogy elkezdődjön az Abigél, a Fekete város, és mai is “eldobunk mindent”, hogy megnézzük az Otelló Gyulaházánt – mindegyiket remek szereposztással! Zsurzs Katalin néhány napja a Klubrádió egyik délelőtti műsorában vallott édesanyjáról, a rendezőről és mai, saját életéről is.

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!