Facebook hozzászólás
214

Vigyázz! Veszélyesek lehetnek a sztárok Facebook-oldalai!

A népszerű világsztárok közösségi oldalait több tízmillió felhasználó követi világszerte. Egy-egy bejegyzést akár százezren is lájkolnak, ez pedig alkalmat ad a kártevők és a kéretlen reklámok terjesztőinek arra, hogy megtévesszék a rajongókat.

Shakira és Cristiano Ronaldo Facebook-oldalait több mint százmillió felhasználó követi. Eminem, Rihanna és Vin Diesel posztjaira 80-90 millió rajongó kíváncsi. Ők a legnépszerűbb sztárok a Facbeookon, egy-egy bejegyzésüket, fotójukat akár százezer Facebook-felhasználó lájkolja, és olyan mennyiségű hozzászólás érkezik az oldalaikra, hogy nehéz moderálni. Ezt a helyzetet használják ki a kéretlen reklámok és kártevők terjesztői arra, hogy megtévesszék a rajongókat, és a saját oldalaikra irányítsák át őket. Shakira bejegyzéseinek hozzászólásai között Tetris játékot népszerűsítenek, Rondaldo oldalán Facebook-vírusokat találhatunk, Eminemén pedig randioldalak linkjeit.

Korántsem csak ártalmatlan csínytevésről van szó, mindez kőkemény üzlet az elkövetők számára. A több mint 6 millió Facebook-követővel bíró nőcsábász és pókeres fenegyerek, Dan Bilzerian oldalán a G Data vírusirtó szakemberei olyan kommenteket is felfedeztek, amelyek agresszívan terjesztett és potenciálisan kártékony androidos alkalmazásokra mutatnak. A módszer rendkívül egyszerű, hiszen kiszámítható, hogy Dan Bilzerian követői milyen tartalmakra kíváncsiak. A beígért pornóvideó helyett azonban egy fenyegetéssel találkoznak, amely szerint mobiltelefonjuk veszélyben van (megfertőződött), és a veszély elhárításához azonnal telepíteniük kell egy adott alkalmazást.

Így néznek ki például a kamu riasztások. Ne dőlj be! – Kép: GData

A stratégia a jelek szerint működik, a hivatkozott két alkalmazást, a DU Battery Saver és az APUS Launcher programokat 50, illetve 5 millió alkalommal töltötték már le nemzetközi és magyar felhasználók a Google áruházából. A G Data szerint a terjesztésük azért is jelenthet üzletet, mert segítségükkel a bűnözők megszerezhetik a felhasználók személyes adatait és e-mail címeit, majd kéretlen reklámokat küldhetnek a letöltők számára. Az is hozhat néhány százezer dollárt a terjesztőknek, ha a felhasználók elhiszik a marketingígéreteket, és előfizetnek az alapértelmezésben ingyenes alkalmazások prémiumverzióira.

A Facebook a katasztrófabizniszben
A Facebook legújabb fejlesztését az egyre gyakrabban előforduló környezeti katasztrófák hívták életre – automatikusan értesíti állapotunkról a barátainkat.

A tanulság az, hogy egy mobilalkalmazás többmilliós letöltési száma még nem jelenti azt, hogy jó minőségű, megbízható szoftverről van szó. Az Apple és a Google piactereinek leegyszerűsített, a letöltések számán alapuló értékelési módszere a jelek szerint kijátszható. A DU Battery Saver programhoz tartozó duapps.com domaint egyébként Kínában regisztrálták egy gmailes e-mail-címről. Telepítésekor nem csupán az alkalmazáson belüli vásárlásokat engedélyezzük, hanem többek között azt is, hogy a program hozzáférjen a fiókadatainkhoz, fotóinkhoz, hívási és a Wi-Fi csatlkozási információinkhoz.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!