Facebook hozzászólás
396

Veszélyes ünnepi játékok

Az év egyik legvidámabb ünnepe a Szilveszter. Egyre elterjedtebb szokás, hogy különféle pirotechnikai eszközök használatával tesszük színesebbé, izgalmasabbá. Annak ellenére, hogy minden évben több fórumon is felhívják a figyelmet azok veszélyeire, sokan vásárolnak különböző legálisan árusított tűzijátékokat és illegális petárdákat is. Magyarországon továbbra is érvényben van az a rendelkezés, mely tiltja a petárda birtoklását és felhasználását. Ez a tilalom az év minden szakára – a szilveszterre is – vonatkozik!

A statisztikák szerint, az egész világon és sajnos Magyarországon is az ünnepek körül egyre többen sérülnek meg pirotechnikai eszközöktől. Tavaly több száz kisebb-nagyobb baleset történt. A különböző testrészek, a kéz, az ujjak, az arc érintettsége mellett sokszor a szemek is súlyos károsodást szenvednek.

Rózsaszín tüzijáték, Kép: pixabay
Rózsaszín tüzijáték, Kép: pixabay

A petárdák egyaránt okozhatnak mechanikai és égési sérüléseket is. Szerencsésebb esetben csak a szemhéjakon, a szemfelszínen, a kötőhártyán és szaruhártyán megtapadó égéstermékekkel találkozunk, melyek eltávolíthatók, de keletkezhetnek ezek mellett fájdalmas, nehezen gyógyuló hámhiányok is. A különböző súlyosságú szemhéjsérülések mellett a szemgolyó áthatoló sérülései is bekövetkezhetnek, az ideghártya leválhat, visszafordíthatatlanul csökkenhet a látóélesség, teljes látásvesztés is létrejöhet. A szem belsejébe kerülhetnek idegentestek, melyek igen súlyos gyulladásokat, az ideghártya elhalását, a szemgolyó elvesztését is okozhatják.

Nemzetközi tanulmányok alapján a sérültek átlagéletkora 35 év alatt van. A tűzijátékot felelőtlenül működtetők mellett, sokszor ártatlan járókelők az áldozatok. Talán a kisgyermekek a legjobban veszélyeztettek, hiszen ők egyáltalán nem, vagy nagyon kis mértékben érzékelik a kockázatot. Csodálattal és ámulattal nézik a színes, vibráló, szikrázó fényeket. Nem is sejtik, hogy a szép látványból, milyen hamar tragédia lehet.

Kutyapánik a tűzijáték miatt! Vegyétek komolyan!
Minden kutya fél az égzengéstől, a petárdázástól, és ez vonatkozik a tűzijátékra is! Védd meg kedvencedet! Sokan hajlamosak elfelejtkezni kis barátjukról az ünnepi fények, a pompás petárdák láttán, de gondoljunk rájuk! Sok állat pánikszerűen elmenekül, és sok kis négylábú nem is kerül elő, vagy jobb esetben egy menhelyen végződik az út!
  • A felnőttek feladata, hogy ne csak magukra, de a gyermekekre is maximálisan odafigyeljenek. Kerüljék el azokat a helyeket, ahol ellenőrizetlenül, és meggondolatlanul használnak pirotechnikai eszközöket!
  • Lehetőleg biztonságos távolságból nézzék a tűzijátékot!
  • Minden ilyen szerkezetet az utasításoknak megfelelően kell használni, működtetni!
  • Ne vásároljanak illegális helyről, hiszen a házilag barkácsolt eszközök nem biztonságosak!
  • Mindezeket figyelembe véve, és betartva, az észszerűen, körültekintően használt tűzijáték valóban szebbé, érdekesebbé, emlékezetesebbé teheti az ünnepet.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

(Szerző: Prof. Dr. Biró Zsolt klinikaigazgató, Dr. Kovács Judit szakorvos)

Új sminktetoválási irányzat született
Készüljetek, hölgyek! Így lesztek szépek az ünnepekre! Kalcsu Kati a sminktetoválás hazai meghonosítója, új irányzatot hozott létre. Az Haute Couture Sminktetoválás – akárcsak a divatban – a legmagasabb minőséget testesíti meg.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!