Facebook hozzászólás
200

Vesd bele magad az éjszakába! Országszerte várnak a múzeumok!

Ha még nem próbáltad, épp itt az ideje, hogy megtedd, ha pedig már végigéltél egy igazi múzeumi éjt, akkor úgyis újra megteszed! Június 21-én, a nyári napforduló éjszakáján több mint 313 vidéki és 130 budapesti múzeum, kiállítóhely s mintegy négyezer programja várja a kultúrkalandok kedvelőit, akik vonatutazásukhoz kedvezményt is kapnak. Ízelítőül néhány érdekes helyszín és program!

A Múzeumok éjszakáját Budapesten tizenkettedik, vidéken pedig tizedik alkalommal szervezik meg.

A mai Jósa András Múzeum lesz a nyíregyházi múzeumi éjszaka központja
Kép: josamuzeum.hu

A nyíregyházi rendezvénysorozat keretében kilenc helyszínen zajlanak a programok, a központi megnyitó délután négy órakor kezdődik a Jósa András Múzeumban. A tárlatmegnyitók fél hattól kezdődnek, ennek keretében Jósa András régész-orvos és Krúdy Gyula író korát mutatják be, az érdeklődők a Szindbád-sorozat írója szemszögéből szemlélhetik meg a korabeli Nyíregyházát. Helyet kapott a programban az első világháborúról szóló tárlat és a régészet hőskorát bemutató kiállítás is. Számos zenés és gyermekeknek szóló programmal is várják az érdeklődőket. A múzeumban berendeznek egy népi játszóteret és játszóházat, lesz műtárgy-restaurálás, reneszánsz és könnyűzenei koncert, álomfejtés Huszárik Katával, előadást tart Laár András és Pregitzer Fruzsina, fellép a Nap együttes és a Prémvadászok.
A Kállay Gyűjteményben a 19. századi észak-amerikai indiánokról láthatnak kiállítást az érdeklődők, a westernkocsmában countryzenekar ad koncertet, a gyerekeknek gyöngyfűzést, arcfestést, farkassimogatást és mosómedve show-t, nagyobbaknak pedig rodeóbika-bajnokságot rendeznek. A Vasutas Művelődési Házban vasútmodell-kiállítás és vonatvezetés lesz, az iparkamara udvarán pedig rendőrségi, honvédségi és tűzoltósági bemutatót tartanak. A Krúdy-nap jegyében az író kedvenc ételeit veszik sorra a gasztronómiai programrész keretében, levetítik a Szindbád című filmdrámát, de lesz csillagászati barangolás és hagyományőrző íjászat is.
A megyei levéltárban raktárlátogatást és gyermekfoglalkozásokat tartanak, Károlyi Sándorról és koráról nyílik kiállítás, emellett a látogatók a levéltári forrásokat felhasználva kutakodhatnak Krúdy korának érdekes eseményeiben. Az evangélikus templomban komolyzenei koncerttel várják a közönséget, a Kereszt utcai sörkertben pedig Krúdy és kortársai vonatkozásában értekeznek a fröccsről és a sörről a meghívott előadók. A Vízügyi Gyűjteményben szakmai tárlatot rendeznek, tárlatvezetéssel várják a kicsiket és a nagyokat, a Szabadtéri Színpadon pedig a Belmondo együttes ad koncertet.

Nyírbátorban, Vaján és Vásárosnaményban is tartanak programokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vásárosnaményi Beregi Múzeumban íjászbemutatót, szertűzgyújtást és koncerteket rendeznek, a nyírbátori Báthori Múzeumban tárlatvezetéseket, színházi előadásokat, első világháborús fegyverbemutató tartanak, a hangulatot gulyásfőzés és fagylalt felszolgálása is fokozza a múzeum belső udvarában. A vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjteményben tánccsoportok és mazsorettek lépnek fel, megnyitják Sipos László fotográfus retrospektív kiállítását, emellett színművész-előadói est és Szent Iván-éji tűzugrás is színesíti a hosszú éjszakát.

Székesfehérváron a központi téma a ló – Kép: szekesfehervar.hu

Székesfehérváron és környékén 17 kulturális intézmény 23 helyszínen 75 színes programmal várja a látogatókat, a központi téma idén a lovak lesznek. A korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan, idén is 200 forintos karszalaggal lehet látogatni a kiállítótereket, és azzal vehető igénybe térítésmentesen a Székesfehérvár és Pákozd közötti buszjárat is. A belvárosban lesz egy óriási hintaló, amelyet akár 70 ember használhat egyszerre. A Szent István Király Múzeumban a lóterápiáról tartanak előadást, Lóbalzsamtól a krémparfümig címmel pedig kozmetikumkészítésre várják az érdeklődőket. A Hetedhét Játékmúzeumban játékló-kiállítás nyílik, míg a Városi Képtár Deák Gyűjteményben Fehérvár ló- és lovas szobrai, kisplasztikák és dokumentumfotók címmel nyílik új időszaki kiállítás.

Debrecenben csak a múzeumok éjszakáján tekintheti meg a közönség azt az Európában is egyedülálló, kora középkori normann sisakot, amely 1892-ben került elő a mai Ukrajna területén, a Dnyeszter folyó bal partján. Az egyetlen vasdarabból kovácsolt, aranyozott bronzlemezekkel díszített, 11. századi sisakhoz hasonló mindössze fél tucat található az egész világon, de valamennyi közül Debrecenben őrzik a legdíszesebbet. Az MTI más forrásból származó információja szerint a különösen értékes műtárgyat egy jelöletlen dobozban találták meg a Déri Múzeum pincéjében.

A Hanság Múzeumé a főszerep – Kép: hansagimuzeum.hu

 

A Szigetköz is bemutatkozik a hétvégén a Múzeumok éjszakája mosonmagyaróvári és környékbeli programjain. Szombaton a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumé a főszerep: Magyaróvár 660 évvel ezelőtt kapott kiváltságaira emlékezve rendezik meg a lovagkor világát megelevenítő, Középkor fénye című programot. A látogatók középkori fegyvereket próbálhatnak ki, gyönyörködhetnek a hagyományőrzők városon átvonuló fáklyás menetében, énekmondó pikáns dalait hallgathatják, és belekóstolhatnak a tradicionális módon elkészített korabeli étkekbe is. Bemutatkozik a közeli Jánossomorja helytörténeti gyűjteménye is, ahol a közönség kipróbálhatja a gyékényszövést, és megkóstolhatja a méltán híres somorjai rétest. Vasárnap dunai sétahajózás zárja az eseménysorozatot.

A MÁV-START Zrt. június 21-től 24-ig 50 százalékos menettérti kedvezményt adnak a Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, valamint Miskolcra a Múzeumok éjszakája rendezvényre vonattal utazók számára.

Színes budapesti programok a Múzeumok éjszakáján!
Mi most a Múzeumok éjszakája budapesti programjai közül válogattunk, amelyeken koncertek, kortárstánc-előadások és improvizatív színház mellett tárlatvezetések és filmvetítések is szerepelnek a látnivalók között. Remek éjszaka lesz!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!