Facebook hozzászólás
282

Végső leszámolásra készülnek!

Egy, az összes európai országot átfogó informatikai rendszer kiépítésével veszik fel a harcot a gyógyszerhamisítókkal szemben a gyógyszeripar szereplői: az Európai Gyógyszer Ellenőrző Rendszerben (European Medicines Verification System, EMVS) a tervek szerint valamennyi gyógyszertermék egyedileg azonosíthatóvá és valós időben nyomon követhetővé válik majd a gyártástól az gyógyszer kiadásáig, kizárva ezzel a hamisítást, vagy termék-manipulációt – hívja fel a figyelmet Papp Gábor, a DLA Piper ügyvédje blogbejegyzésében.

 

Hamis gyógyszerek, Kép: ytimg
Kép: ytimg

A jelenlegi tervek szerint az EMVS-ben, európai szinten évente körülbelül 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatai fordulnának meg, a rendszer bevezetése pedig 4600 gyártóhelyet és 177 ezer expediáló-helyet érintene. A rendszer bevezetése és működtetése így jelentős fejlesztéseket igényel, és számos szabályozási és technikai kihívással jár majd az iparági szereplőknek.

Riasztó!
Az internetes gyógyszerforgalmazás körülbelül tizenöt éve indult el a világon. Európában jelenleg hétezer, Magyarországon alig több mint hatvan engedélyezett, legálisan működő internetes gyógyszertár van, ahol biztonságosan lehet vásárolni. Bár az illegális gyógyszerforgalmazó honlapokról nincsen pontos adat, mondta Fittler András, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Intézetének munkatársa, nagyjából mégis százezerre becsüli ezek számát – írta a PharmaOnline.

Az EMVS korábban nem látott előrelépést jelent majd a gyógyszerhamisítás elleni harcban, amely egyre nagyobb méreteket ölt világszerte. Az Interpol adatai szerint 2014-ről 2015-re, mindössze egy év alatt megduplázódott a hamis gyógyszerek forgalma: tavalyi több mint 20 millió hamis gyógyszert foglaltak le a hatóságok világszerte, amelyek között rákgyógyszerek, illetve szív- és érrendszeri megbetegedéseket kezelő termékek is szerepeltek. A betegbiztonságra gyakorolt veszélyek mellett a gyógyszerhamisítás egyre komolyabb károkat okoz a gyógyszercégeknek is, valamint hátrányosan hat a gyógyszercégek megítélésre, az egészségiparral szembeni bizalom általános szintjére is.
A rendszer működéséről és a várható kihívásokról itt olvashatsz bővebben.

Nem ördögtől való, ha valaki nehéz élethelyzetben álmatlansága miatt bevesz egy altatót, nyugtatót, de arról a készítményről mindig az orvos döntsön!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!