Facebook hozzászólás
220

Vedd meg Drakula kastélyát! Ha mered…!

Eladó Erdély leghíresebb és leghírhedtebb kastélya, a  Brassótól 30 kilométerre fekvő törcsvári „vámpírkastély. Az erődben, amelynek Drakula grófon kívül volt már királynő is a tulajdonosa, jelenleg múzeum működik. Bár hivatalosan nem hirdették meg az eladást, ám ha valaki ésszerű ajánlattal áll elő, könnyen nyélbe üthető lehet az üzlet.

A törcsvári (Bran) kastélyt először a 13. században említette egy írásos feljegyzés. Az ezt követő évszázadokban számos átépítésen esett át, a török hódítás korában kész erőd volt. A híres ingatlan már számos kézen megfordult, és bár nem kimondottan jó állapotú, vitathatatlanul izgalmas hely. Egy hegy csúcsán magasodik magányosan, ahol nincsenek szomszédok, akik leselkedjenek, és a kilátás is teljesen háborítatlan.

A híres Drakula-kastély – Kép: telegraph.co.uk

A hírhedten kegyetlen Vlad Tepes havasalföldi vajda ezen a vidéken élt a 15. században, és a fáma szerint néhány hónapig a kastélyban raboskodott. Bram Stoker róla mintázta híres hősét, Drakula grófot, akinek halhatatlanságához a Christoper Lee főszereplésével forgatott filmek is hozzájárultak.

Bérbe adják az angol királyi palotát?
A Buckingham-palota egyes részeit minden év nyarán megnyitják néhány hétre a turisták előtt, ám a bizottság szerint ennél sokkal hosszabb ideig nyitva lehetne tartani, hiszen az uralkodó most már egyébként sem tölt itt sok időt. II. Erzsébet jórészt csak hivatalos teendőit intézi hetente egy-két napon a londoni rezidencián, itt fogadja például a szokásos heti audiencián mindenkori miniszterelnökét. A királynő állandó rezidenciája hosszú évek óta a London nyugati határában fekvő windsori kastély.

A kastély híres tulajdonosai között volt az 1920-as évektől Mária romániai királynő, a brit uralkodó, Viktória királynő unokája. Halála után lányára szállt az épület, aki a második világháborúban hadikórházzá alakította át. A háború után a királyi családnak távoznia kellett a falak közül, ám közel 60 évvel később, a kommunista rendszer bukása után a kastélyt renoválták, és csaknem tíz éve visszakapta az uralkodócsalád három leszármazottja.

Az örökösök nem is sikertelenül vezetik a kastélymúzeumot: évente 560 ezren fordulnak meg itt. A három Habsburg testvér azonban már a hetvenes éveiben jár, és sem idejük, sem energiájuk nincs arra, hogy az épületet a 21. századi követelményeknek megfelelően alakítsák át. Dominic főherceg és családja sok gondot fordít a kastélyra, de a cél mégis az lenne, hogy a hely igazi turistacsalogató célponttá váljon, ahol két-három napot is eltölthetnek a látogatók. A birtok elég nagy ahhoz, hogy felépülhessen rajta akár egy kis hotel is.

A kastély nem csupán nemzeti műemlék, de egyben a legnagyobb és legjelentősebb idegenforgalmi attrakció is Romániában – hangsúlyozták a kastély örökösei, akik konkrét árat most ugyan nem említettek, ám Dominic főherceg évekkel ezelőtt 80 millió dollárért ajánlotta fel a kastélyt a román kormánynak.

Láttad már? Itt a világ egyik hihetetlen, eldugott turisztikai látványossága!
„A világ 25 hihetetlen, ritkán látogatott, eldugott turisztikai látványossága” közé sorolta be az amerikai Business Insider hírportál a tordai sóbányát, ahol minigolf- és bowlingpályák várják a látogatókat, óriáskerék is van, és csónakázni is lehet.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!