Facebook hozzászólás
289

UV-fényben a Ceres és a Plútó pályája

Alkalmi bélyegkisívet bocsátott ki az űrkutatás legutóbbi emlékei, illetve sikerei tiszteletére a Magyar Posta. Az alkotás a társaság úgynevezett ifjúsági tematikája keretében belül jelent meg, ezért grafikai kialakításában keveredik a valóság és a fikció, illetve a fotó és gyermekrajzszerű ábrázolásmód.

A nyolc darab 115 Ft névértékű bélyeget tartalmazó kisív Nagy Péter és Nagy Zita grafikusművészek terve alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt-ben ofszet és UV-eljárás kombinációjával készült.

Részlet az új Űrkutatás bélyeg kisívből, Kép: Magyar Posta
Részlet a kisívből, Kép: Magyar Posta

A fotó alapú bélyegekkel Edward White és Alekszej Leonov űrsétájának 50. évfordulóját ünnepeljük. 1965. március 18-án Alekszej Leonov az első emberként lépett ki a világűrbe, és 12 percet töltött a Voszhod-2 űrhajó fedélzetén kívül. Edward White, a Gemini-4 űrhajósa ugyanebben az évben, június 3-án, már 36 percet repült a nyílt űrben.

A két aktuális eseményt bemutató bélyegen a New Horizons és a Dawn űrszonda látható. Előbbit 2006. január 19-én indították a New Frontiers program első küldetése keretében. Repülése alatt megközelítette a Jupitert, és 2015. július 14-én ért el a Plutóhoz. A szonda célja ezt követően a Kuiper-öv legalább egy további égitestének meglátogatása. A Dawn a Discovery-program kilencedik űrszondája. Többek közt a Cerest is vizsgálja: 2015. március 6-án állt pályára a törpebolygó körül. Forrás: nyugat.hu

A kisív érdekessége, hogy UV-fénybe helyezve az aktuális űrkutatási évfordulók és események szövegesen olvashatók rajta, valamint előtűnnek Naprendszerünk bolygói, továbbá a két aktuális esemény szerint érintett törpebolygó, a Ceres és a Plútó stilizált pályája is.

Legutóbb a Magyar Tudományos Akadémia székházépítésének 150. évfordulójára jelentetett meg bélyeget a magyar Posta.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!