Facebook hozzászólás
593

Útlevél a vadászgörénynek

Egyre többen utaznak kedvenceikkel az ünnepek alatt is. Ma már az Európai Unión belül szabadon vihetjük magunkkal cicusunkat, kutyusunkat, vagy az egyre divatosabb vadászgörényünket, de mindezekre csak néhány éve nyílt lehetőség.   

Egy kutya, egy cica fejüket összedugva néz a kamerába, Kép: pixabay
Kell ehhez képaláírás? Kép: pixabay

Korábban csak úgy engedtek át egy másik uniós tagországba egy kutyát vagy egy macskát, ha előtte fél évvel karanténba zárták, és vért vettek tőle, hogy biztosan egészséges legyen az utazáskor. Igen ám, de ha hirtelen kellett utazni, vagy ha sikerült megcsípni egy jó kis Last Minute-utat, akkor a kis kedvenc már nem utazhatott. Keresni kellett neki egy szomszédot, egy barátot vagy egy panziót…

Ma már minden egyszerűbb. Három dolog kell az utazáshoz: útlevél (állati!), mikrochip vagy tetoválás, és érvényes veszettség elleni oltás. Van néhány tagország, amelyik utazás előtti, öt napon belüli féregtelenítésről szóló igazolást is kér! Hogy hol, milyen egyéb előírások is vannak, arról az állatorvos, aki egyébként az útlevelet is kiállítja, részletes eligazítást ad!

Szürke-fehér csíkos pofácskával kamerába néző vadászgörény, Kép: pixabay
Vadászgörény, Kép: pixabay

Érdemes arról is konzultálni a szakemberrel, hogy hogyan szállítsuk a cicust, a kutyust, avagy a görényünket! Például itatásról, almozásról mindenképp gondoskodni kell! Tájékozódj arról is, hogy ahová utazol, valóban beviheted-e az állatot? Kell-e felárat, vagy más díjat fizetni?

Azt is tudnod kell, hogy nem lehet egy egész focicsapatnyi állatot magaddal vinni! Ha ötnél több kis útitársad van, igazolni kell, hogy versenyen, kiállításon vagy valamilyen sporteseményen veszel velük részt! Figyelem, ezek a szabályok az uniós tagországokra vonatkoznak. Ha azon túl utaztok, újra csak az állatorvos tanácsaira támaszkodjatok! Jó utat!

Hölgy hermelinnel című festmény - középkori elegéns olasz hölgy vadászgörényt tart karjaiban, Leonardo da Vinci alkotása
Leonardo da Vinci: Hölgy hermelinnel

Tudtad, hogy a vadászgörény tartása egyáltalán nem napjaink hóbortja? Feljegyzések szerint már az ókori egyiptomi nők is használták vadászatra. Az állat sokat alszik, de ha éber, minden esélyünk megvan rá, hogy sok vidám pillanatot kapunk tőle!

Ó barátaim! Van még egy sztorim: bizonyára jól ismeritek Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című, nagyon híres festményét! Az alkotás 1489 és 1890 között született Milánóban.  A művet állítólag Ludorico de Sforza rendelte meg kedveséről, Cecilia Galleranitóról, és láss csodát, a hölgy kezében – a cím ellenére – nem hermelin, hanem egy remek kis – és immár halhatatlan – ciku vadászgörény látható!

Ha nem is egy vadászgörény, de bármi más lehet egy jó ötlet karácsonyra! Remélem nem késtél el!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!