Facebook hozzászólás
223

Úszógumid van? Akkor „ne fűccsél be”!

A meleg otthoni és irodai hőmérséklet is felelős az emberek egyre terebélyesedő derékbőségéért – ezt állítja egy napokban megjelent tanulmány. A szakemberek szerint a testmozgás mellett az embereknek arra is edzeniük kellene, hogy több időt legyenek képesek hidegben eltölteni.

A mérsékelt hideg egészséges és fenntartható módja lehet a felesleges kilóktól való megszabadulásnak, sugallja a hollandiai Maastrichti Egyetem egészségügyi központjának kutatási eredménye. Az egyetem szakemberei azt feltételezték, hogy a hőkörnyezet hatással van az emberi egészségre, és leginkább a mérsékelt hideg képes hosszan tartó ideig jelentősen befolyásolni testünk energiafelhasználását. Mindez azt jelenti, hogy a meleg otthonok és irodák lehetnek részben a felelősek az emberek egyre terebélyesedő derékbőségéért.

Kép: PP archív/Fényes Gábor

Japán kutatók egy korábbi tanulmánya testzsírcsökkenést mutatott ki azoknál az embereknél, akik napi két órát töltöttek 17 Celsius-fokban hat héten keresztül. A holland tanulmány is igazolja azt, hogy az emberek idővel megszokják a hideget. A vizsgálatba bevont emberek tíz napon át napi hat órát töltöttek a hidegben. A résztvevőknél fokozódott a hőtermelés, nőtt az energiaégetésben és hőtermelésben részt vevő barna zsírsejtek aktivitása, jóval kellemesebben érezték magukat, és kevesebbet dideregtek 15 Celsius-fokos hőmérséklet mellett.

A kutatók szerint a fiatal és középkorú emberek esetében a didergés nélküli – vagyis az anyagcsere által szabályozott – hőtermelés az energiaháztartásnak akár a 30 százalékáért is felelős lehet, vagyis az alacsonyabb hőmérséklet jelentősen befolyásolhatja egy ember energiafelhasználását.

A szakemberek szerint a testmozgás mellett az embereknek arra is edzeniük kellene, hogy több időt legyenek képesek eltölteni a hidegben.

„A legtöbb épületben úgy állítják be a hőmérsékletet, hogy minimalizálják az elégedetlenkedők hányadát. Ez télen viszonylag magas benti hőmérsékleteket eredményez, ami megfigyelhető az irodákban és a lakásokban is, leginkább pedig az egészségügyi központokban és kórházakban” – írták a kutatók.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!