Facebook hozzászólás
181

Ünnepel a Balaton! Elrajtolt a Kékszalag!

Elrajtolt a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj 540 hajóból álló mezőnye, hogy a rendelkezésre álló 48 óra alatt teljesítse Európa leghosszabb tókerülő versenyének távját. A meteorológiai előrejelzések szerint gyenge-közepes szél várható, így a Fifty-fifty nevű hajó tavaly elért 7 óra 13 perc 57 másodperces időrekordja valószínűleg nem forog majd veszélyben.

Ágyúlövésre startoltak el a hajók a Balatonfüred előtt kitűzött, majd hét kilométer hosszú rajtvonalról. Az első pályajel Balatonkenese előtt található, onnan Siófokra, majd a Tihanyi-szoroson keresztül Keszthelyre kell vitorlázni. A célvonal ismét a balatonfüredi hajóállomás előtt lesz, az első befutó hajókat késő délután-kora estére várják a célba. A verseny teljes távja légvonalban 155 kilométer.

Eredményhirdetés
A díjátadást július 4-én, szombaton este 6-kor rendezik a balatonfüredi Gyógy téren!

Az abszolút kategória győzelmére több hajónak is komoly esélye van. Így a Józsa Márton vezette Fifty-fifty, ez az 50 láb hosszú high-tech katamarán mindenképpen nyerhet idén is. De jó esélye van erre Litkey Farkasnak is, aki már tizenegy alkalommal nyerte meg ezt a versenyt, és idén egy Svájcban vásárolt, sikeres 35 lábas katamaránnal indul, amit a Cellumnévre kereszteltek.

Rajtol a Kékszalag, Kép: MTI

A Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj egyre több nemzetközi vitorlázót is vonz: a magyarok mellett lengyel, német, svájci és szlovák hajók is rajthoz álltak. Így a verseny győztese lehet például a Safram nevű svájci csapat egy Ventilo M1 típusú katamaránnal, amely a Genfi-tavi nagy versenyeken már kiváló eredményeket ért el. Az 540 hajó között 14 többtestű vitorlást találunk.Ám a Kékszalag nemcsak a profi vitorlázók versenye. Önmagában rendkívüli teljesítmény a tó körbevitorlázása, amely a lassúbb hajók számára akár két vízen töltött éjszakát is jelenthet. Néha hőségben és nagyon kis szélben, néha viharos, hideg időben kell kitartania a majd háromezer résztvevőnek, ami mindenképpen elismerést érdemel.

A verseny élőben követhető a www.kekszalag.hu weboldalon és közvetíti a DigiSport televízió is.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!