Facebook hozzászólás
245

Újra Mézeskalácsfalu épül Sződligeten

Sződligeten újra csoda készül december elején: mézeskalácsból készítik el a falu ügyeskezű asszonyai és leányai lakóhelyüket, a Duna bal partján Budapest és Vác között fekvő Sződligetet.

A porcukor-havas tájon Szent Miklós szánja  siklik majd a süveges mézeskalácsházak és fenyőfák között, a csúcsos templomtorony megkapó épülete körül pedig babapiskóta-farakások, kedves téli életképek fogadják majd az idelátogatót.  A mézeskalács fűszeres illata és a gyertyafényes, meghitt adventi hangulat csiklandozza az orrot és a lelket.  Ez az, amiért a fél világ az adventi időszakban évről-évre ostrom alá veszi nyugati szomszédunkat. Idén nem kell messzire utazzunk, hogy átéljük ezt az élményt. Kiszakadva a mindennapokból igazi lelki töltődés lehet a látvány a hosszú, sötét téli napokon és lehetőség a közelgő Karácsonyra való ráhangolódásra.

Ötödik esztendeje indult el ebben az adventi szellemben a mézeskalács illatú összefogás Sződligeten. Több nap munka, rengeteg méz, liszt, cukor, kakaópor, és több tucatnyi szorgos kéz kell ahhoz, hogy egy csodálatos kis falucska épüljön fel mézeskalácsból. A sződligeti óvodások, iskolások, szüleik és nagyszüleik immár ötödik éve állnak össze, hogy házakat, fenyőket és embereket formázzanak karácsonyra mézeskalácsból. 2011-ben már  100 darab szépséges mézeskalács ház készült el kizárólag helyi alapanyagokból. A házak között nem volt két egyforma: elkészítették az Óvoda makettjét, a Sződligeti vasútállomást, volt csipkemintás tetejű rokokó házacska, a magyar népmesék stílusában tulipánnal díszített tetejű ház, elkészült Jancsi és Juliska cukorkaháza és született skandináv hangulatú rénszarvasos ház is.  Ezekből aztán a plébánián gyönyörű mézeskalács falu állhatott össze. Ezt a hagyományt folytatják idén is, tovább színesítve és bővítve a látványt.

A kiállítás kinőtte magát és nagyobb helyre költözik a Sződligeti Napközi Otthonos Óvoda nagytermében. Reméljük az idei kiállítás még gazdagabb és szebb látnivalókkal várja a látogatókat. Reméljük a mézeskalács utcai látképet sikerül több életből merített pillanatképpel fűszerezni. Autók, mentő, tűzoltó autó, leégett ház. Igen, ez a kommunikációnkhoz tartozik.

Sződligeti Mézyék családi háza leégett a nagy adventi készülődésben. A szorgos kezű falu lakosai összefogtak és új házat építettek közös erőből. Ennek a történetnek az átvitt értelmében épül újra Sződliget mézeskalácsházakból, nagyon sok ember összetartó munkájának köszönhetően.

Az idén olyan összefogásról lehet beszámolni, ami egész biztos példa értékű. Több önkéntes csoport is jelentkezett, hogy a jótékonysági kiállítás mellett színes programot szervezzen kiállítás látogatóinak, a Sződligetre látogatóknak. Egy igazi jótékonysági vásári forgatagot szerveznek az advent jegyében, ahol lesz mézeskalács, forralt bor, sült gesztenye, sült krumpli és színvonalas ajándékötletek, melyek a szülők, nagyszülők,  ovónénik munkájának köszönhető.

A program részét képezi a december 8-án, reggel 10 órára tervezett megnyitó is. A Mézeskalácsfalut Mihályi László mester cukrász (Desszert Szalon, Vác) nyitja meg Ókovács Szilveszter közreműködésével. Délután 16 órától a Vadrózsák Néptáncegyüttes: Székely pásztorjáték és betlehemes előadásával ajándékozza meg a Mézeskalácsfalu  látogatóit.

Az idén újdonságként kínáljuk fel azt a lehetőséget a látogatóknak, hogy a helyszínen családi fotót készítünk, mely megvásárlásával szintén hozzájárulhatnak a jótékonysági vásárhoz. A családi színes képeslapot elküldhetik karácsonyra ajándékba.

A falu építéséről folyamatosan tájékozódhatnak a www.mezeskalacsfalu.hu oldalon.

A jótékonysági kiállítás és vásár 2012. december 8-án és 9-én, 10-18 óra között lehet megtekinteni Sződligeten.

A házikókat, mézeskalács karácsonyfadíszeket és kézműves karácsonyi ajándékokat a helyszínen meg lehet vásárolni. Ahogy eddig is, ez évben is a teljes bevételt a sződligeti gyerekeknek: óvodai fejlesztő játékok vásárlására – és az iskola informatikai hálózatának fejlesztésére ajánljuk fel.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!