Facebook hozzászólás
274

Újoncokkal és friss anyaggal dübörög az idei Sziget

Sziget fesztivál idei rendezvényére a fellépők szinte mindegyike friss zenei anyaggal érkezik, lesz néhány nagy visszatérő, több fellépőt pedig először most láthat élőben augusztus 10. és 17. között a Sziget közönsége. Tombolhatunk többek között a Muse, David Guetta, a Last Shadow Puppets, a Lumineers, a Years & Years, Róisín Murphy, a Bullet For My Valentine, Jess Glynne, a Parkway Drive, a K.I.Z., a Neighbourhood, Kovacs, a Datsik és a Rico & Sticks zenéjére is.

A világ egyik legjobb koncertzenekarának tartott brit trió, a Muse tavaly súlyos rocklemezt készített: a Drones című album, a csapat hetedik stúdióanyaga az elembertelenedés, az empátia elvesztése témakörét járja körül. A Devon megyéből 1994-ben indult brit csapat (Matt Bellamy – ének, gitár, billentyűs hangszerek; Chris Wolstenholme – basszusgitár, ének; Dominic Howard – dob, ütőhangszerek, szintetizátor, programok) eddig mintegy 20 millió albumot adott el világszerte, a The Resistence-ért 2011-ben megkapta a legjobb rock album Grammy-díját. A Muse már kétszer játszott a Szigeten, 2002-ben viszonylag ismeretlenként, nyolc évvel később főzenekarként, 2012-ben a Papp László Budapest Sportarénában is fantasztikus koncertet adtak. – szerepel a szervezők által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.
Látványos show-val tér vissza a Szigetre napjaink egyik legnépszerűbb dj-je, a francia David Guetta, aki 2013-ban az End Show-t celebrálta a fesztiválon, emellett 2012-ben és 2014-ben a Balaton Soundon, tavaly a VOLT-on játszott. A rendre több tízezres tömeg előtt fellépő Guettának a Facebookon mintegy hatvanmillió rajongója van, videóinak nézőszáma a YouTube-on meghaladta a Föld lakosságának felét, idén ő a labdarúgó Európa-bajnokság himnuszának szerzője.

David Guetta a nagy visszatérő Kép: facebook

A brit Arctic Monkeys frontembere, Alex Turner 2016-ot a Last Shadow Puppets elnevezésű formációjának szenteli, ezzel érkezik a Szigetre. A Miles Kane-nel (ének, gitár) közösen működtetett supergroup nyolc év csend után januárban a Bad Habits című kislemezzel tért vissza, április elsején pedig megjelenik az Everything You’ve Come to Expect című második album.
Jön az amerikai Lumineers is, amelynek Ho Hey című száma 2012-ben világszerte nagy sláger volt. Az együttes folkot, indie-t, country-t stílusosan ötvöző dalaik új csokra április 8-án kerül a boltokba Cleopatra címmel. A 2015-ös év a londoni elektropop triótól, a Years & Yearstől volt hangos, az elsőlemezesek között tavaly ők adták el a legtöbb lemezt is Angliában – szerepel a szervezők által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.
Az elektro/dance/pop Moloko zenekar énekesnőjeként a kilencvenes években befutott Róisín Murphy szólóban is sikeres karriert tudhat maga mögött. Tavaly májusban megjelent harmadik lemeze, a Hairless Toys karrierje talán legerősebb darabja, az anyagról a Sziget A38 sátrában fog zenélni. Ugyanott lép fel az agresszív riffeket a dallamos rockkal vegyítő walesi Bullet For My Valentine is, amely már több millió lemezt adott el világszerte – tavaly ötödik albumuk, a Venom lett sikeres. A még csak 26 éves tehetséges énekes-dalszerző, Jess Glynne többször szerepelt már a brit slágerlisták élén; 2015-ös, szintén listavezető I Cry When I Laugh című lemezét ő is a Sziget A38 helyszínén mutatja be.

Ötödik stúdióalbumával, a tavaly ősszel megjelent Ire-vel érkezik Budapestre az ausztrál metalcore csapat, a Parkway Drive, és jön a három rapperből és egy dj-ből álló K.I.Z. is, amely mintegy tizenöt éve meghatározó szereplője a berlini és a német zenei színtérnek. Legutóbbi munkájuk a tavalyi Hurra die Welt geht unter. Az amerikai Neighbourhood elektronikával, hiphop és R’n’B elemekkel színesített indierock zenéje először lesz élőben hallható Magyarországon, szintén a Sziget A38 színpadán, és itt lép fel Hollandia egyik izgalmas friss női előadója, a magyaros nevű Kovacs. Erőteljes, karakteres énekhangját sokan Amy Winehouse-éhoz hasonlítják, első lemeze tavaly jelent meg Shades of Black címmel, idén januárban Groningenben az European Border Breakers Award nyertese lett.
A rafinált anyagairól híres kanadai elektronikus dubstep zenész, dj-producer Datsik remixlistáján a Linkin Park, az MGMT, a Crystal Method vagy Lil Wayne szerepel, legutóbbi nagy dobása a Snoop Doggal közös Smoke Bomb című szám volt. Játszik a Szigeten a holland hiphop duó, Rico és Sticks is: friss turnéjukon különböző múltbeli zenei közreműködéseikből gyűjtötték össze a legnagyobb slágereket.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!