Facebook hozzászólás
230

Ujjé, a Ligetben nagyszerű kürtőskalács, gyerekcsodák, mesevilág…

Hagyományteremtő szándékkal harmadszor rendezik meg a hétvégén a Kürtöskalács Fesztivált! Ez a remek magyar édesség több mint 200 éves múltra tekint vissza. Mára bekerült a Magyar Nemzeti Értéktárba, és a hungarikummá nyilvánítás küszöbén áll. A szervezők szerint ez a termék is képes meghódítani a világot.

Az október 9-től 11-ig rendezendő fesztivál elsődleges célja a kürtőskalács népszerűsítése, eredeti, hagyományos, faszénparázson való készítési módjának megismertetése, így a magyar tradíciók ápolása.

Kép: wikimedia

A 3. Kürtőskalács Fesztiválon – megtartva az eddig jól bevált és sikeres programokat -, még nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyerekekre, a családokra, sok olyan kiegészítő programot is szerveznek, melynek központi témája a hagyományos étkezési szokások és az egészséges életmód kialakítása. Ezért is a Kürtőskalács, gyerekcsodák, mesevilág… az idei fesztivál szlogenje.

Jelentősen bővítették a Vajdahunyadvár környékén a rendezvény területét, több lesz a sütőstand, a mesterséget bemutató kézműves. A zenerajongók  hívunk, több koncerttel várjuk a zenerajongókat, valamint nagyobb számú és változatosabb gyerekprogramokkal kedveskedünk a legfiatalabb látogatóknak. Koncertek követik majd egymást, fellép Janicsák Veca, Szabó Ádám és Zséda is!

Természetesen lesz Csináld magad! kézműves foglalkozás és Nagy Közös Sütés is, ahol idén szeretnénk a Kürtőskalács egyszerre sütés rekordját ezúttal a Guinness rekordok könyvébe is bejegyeztetni! Az ott elkészült kalácsok, valamint a nevezési díjak felét jótékonysági célra fordítják, a pénzt a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetségének adják.

Tudtad?
A Vajdahunyad vára vagy Vajdahunyadvár (hivatalos nevén Történelmi Épületcsoport) Alpár Ignác építész által alkotott épületegyüttes a budapesti Városligetben. Budapest XIV. kerületében, a Városligeti-tó ún. Széchenyi-szigetén található. Négy hídon keresztül közelíthető meg. Az 1896-os millenniumi ünnepségek tiszteletére olyan épületegyüttest kívántak létrehozni a magyar fővárosban, amely „három dimenzióban” ábrázolja a magyar építészet ezeréves történetét. A 21 részből álló Történelmi Épületcsoport a millenniumi ünnepségekre a szoros határidő és a költségtakarékosság szempontjai miatt ideiglenes jelleggel, főleg fából készült el. A nagy sikerre való tekintettel 1904 és 1908 között Alpár vezetésével tartós anyagokból építették fel. Nevét legjellemzőbb, a vajdahunyadi várat mintázó főhomlokzati részéről kapta. Forrás: Vajdahugyadvár
Tudtad, hogy a magyarok legkedveltebb desszertje a sajt- és a répatorta? Erről itt olvashatsz!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!