Facebook hozzászólás
214

Úgy tűnik, csak gyógyszerrel fékezhető a HIV vírus

Még a korai gyógyszeres kezelés sem állítja meg a szerzett immunhiányos betegséget, az AIDS-t okozó HIV-vírust. A fertőzés után ugyanis nagyon gyorsan kiépülnek a stabil, sebezhetetlen „vírusraktárak – derült ki egy új amerikai kutatásból.

A majmokkal végzett friss kutatás szerint a vírusraktárak még azelőtt kialakulnak, hogy a HIV a vérből kimutatható. A bélben és az agyszövetben lévő raktárak a gyógyítás komoly akadályát képezik – írta a BBC a Nature tudományos lapban megjelent kutatást ismertetve.

A kórokozót még ki sem lehetett mutatni, és már létrejön
a vírusraktár – Kép: Pixabay 

Antivirális gyógyszerekkel féken tartható a vérben lévő vírusmennyiség, így a páciens várható élettartama az átlagoshoz közelíthet. Ha azonban nem szedi tovább a gyógyszert, a raktárakból újra előtör a vírus. A Harvard Egyetem orvostudományi intézetének kutatói rhesus majmokat fertőztek meg az emberi HIV majommegfelelőjével, a SIV-vel. Ezután legkorábban három nappal, legkésőbb két héttel antivirális szert kezdtek el adni nekik, majd hat hónappal később leállították a kezelést. A vírus az állatok szervezetében ismét terjedni kezdett, függetlenül attól, milyen korán indult a gyógyszerezés.

A kutatók szerint a vírusraktárak a korábban véltnél lényegesen gyorsabban kialakulnak, ezt mutatják az állatokon modellezett kutatás adatai. Ezek a raktárak a fertőzés első napjaiban jöttek létre, amikor a kórokozót a vérben még ki sem lehetett mutatni. A korai kezelés ugyan nem gátolja meg a raktárak képződését, mégis meggyőzően kimutatható, hogy csökkenti ezek méretét – adta hírül az MTI.

Az orvosok tavaly az AIDS elleni harc fordulópontjának tekintették egy Mississippi államban született kislány esetét, aki világra jötte után 30 órával kapott nagy adag vírusellenes gyógyszert, majd szervezetében 18 hónapon át nem volt kimutatható a kórokozó. Édesanyjáról a szülés előtt derült ki, hogy fertőzött, semmiféle gyógykezelés alatt nem állt, így feltételezték, hogy a magzatot is megtámadta a vírus. A gyógyszert az anya egy idő után nem adta tovább a kislánynak. Ennek ellenére 18 hónaposan „funkcionálisan gyógyultnak” nyilvánították, ami azt jelenti, a vírus olyan kis mennyiségben mutatható ki nála, hogy szükségtelen az élethosszig tartó kezelés. Négyéves korában, idén júliusban egy rutinvizsgálat során azonban HIV-ellenanyagot találtak a vérében, az immunrendszere is legyengült, tehát újra antivirális kezelésre szorul, feltehetően élete végéig.

5 tény, amit az AIDS-ről tudni kell
A közhiedelemmel ellentétben a szokásos társadalmi érintkezés nem jelent fertőződési kockázatot. Tehát a fertőzöttel vagy akár AIDS-beteggel együtt történő közlekedés, a vele való kézfogás, a közös evőeszköz-, fürdőszoba-, WC-használat, valamint a harapással nem járó gyengéd csók, a tüsszentés, köhögés, az uszoda, a vérszívó rovarok és az élelmiszerek önmagukban veszélytelenek. Csókolózás így például közvetlenül nem jelent veszélyt, azonban ha a szájüregben nyílt seb található az egészséges fél szájában, akkor fennállhat a fertőződés esélye.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!