Facebook hozzászólás
496

Üdvözlünk Dalí agyában!

Salvador Dalí műveiből nyílt kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban szombaton. A tárlat középpontjában az a száz színes fametszet áll, amelyet a katalán szürrealista művész Dante Isteni színjátékához készített illusztrációként. A rendezvényen minden a művészről szólt.

Thomas Emmerling német származású magángyűjtő mintegy kétszáz képe látható a kiállításon. A fametszeteken kívül szerepelnek a kiállításon Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című művéhez, valamint a Le Tricorne című spanyol balladához készült Dalí-illusztrációk – közölte Boros Katalin, a kiállítás szervezője.

Dalí szerette az arisztokratikus életformát, ezért esett a választás a barokk kastélyra. A képeken kívül a festőművész szokásait is igyekeznek bemutatni a látogatóknak.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A szombati megnyitó napján stílusosan Dalí bajusszal és álarcban várták a kiállításra érkezőket, melyeket a látogatók a bejáratnál megkaptak.

Szólítsatok bárónőnek! Főúri látogatásom Pápán
Egy kicsit mindenki pápai – ez a címe annak a 3D-s filmnek, amivel elkezdődik a látogatás a pápai Eszterházy-kastélyban. A divatos vetítés után a mából pillanatok alatt átlényegülhetünk az 1700-as évekbe. Egy dramaturgiailag megtervezett, kosztümös élő tévéjátékba csöppetem, amire nem számítottam! Ragyogó volt!

Rengeteg bagettel készülnek a szervezők, amely a művész egyik kedvenc étele volt, és amit szinte mindig magánál hordott. Dalí szakácskönyvében szereplő bagettfeltétet is meg lehetett kóstolni. A kiállításon látható tarotkártya-sorozatot felesége, Gala kedvéréért készítette a művész, ennek apropóján szombaton kora délutánig a vállalkozó kedvű látogatókat  kártyajóslással várta egy jósnő.
A kiállítótérben a Dalí által írt opera szólt és a Dalí-parfümöket is megismerhették a látogatók.
A  termekben található kockákon Dalí-idézetek olvashatók, melyek hűen tükrözik a művész ellentmondásos személyiségét.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Salvador Dalí(1904-1989) alkotói stílusát a kubizmus, a dadaizmus és a szürrealizmus jellemezték. Egyik híressé vált mondása is ellentmondásos személyiségéről árulkodik: „mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem”.

A Welcome into my brain (Üdvözöllek az agyamban) című kiállítás október 31-éig látható.

Kíváncsi vagy mit rejt az óceán sötétje? Gyere, nézd meg!
Március 18-tól Bűvös óceán címmel új tavaszi kiállítás és játék egy képzeletbeli, tengermélyi utazásra hívja a látogatókat a Mezőgazdasági Múzeumba. Egy különleges tengeralattjáró utasaként sosem látott tengeri tájakat barangolhatnak be az érdeklődők, miközben megtévesztő feladványok és furfangos fejtörők teszik próbára bátorságukat és ügyességüket.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!