Facebook hozzászólás
282

Udvaros Dorottya új lemezbemutató koncertje a Müpában

Három évtizeddel első lemeze után elkészítette második önálló albumát Udvaros Dorottya. A sikeres és népszerű színművésznő Majdnem valaki című anyagát kedden mutatja be a közönségnek a Müpában, az MR2 Akusztik+ sorozatban.

Az 1985-ben megjelent Átutazóra Dés László írt zenéket, Bereményi Géza pedig szövegeket Udvaros Dorottyának. A később CD-n is megjelent LP több tízezer példányban kel el, vezette a slágerlistát, a magyar popalbumok között a klasszikusok között tartják számon: a korong bekerült a „303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” című könyvbe is.

Udvaros Dorottya Kép: a művésznő facebook oldala

„Az akkori anyag elkészítése Dés Laci ötlete volt, de máig nem tudom, miért gondolta, hogy nekem ír lemezt, ugyanis ennek semmiféle előzménye nem volt, addig egyáltalán nem játszottam zenés darabokban. A felvételek idején minden szempontból áldott állapotban voltunk, nem csak azért, mert nyolc hónapos terhesen énekeltem fel a lemezt. Senki nem hajszolt minket, mindenki nyugodt volt. Dés Laci akkor már népszerű dzsesszzenésznek számított, de ez volt az első, más előadónak írt lemeze, Bereményi Géza pedig a nyolcvanas évek közepén éppen szüneteltette a közös munkát Cseh Tamással. Valahogy az Átutazót mindenki nagyon akarta, minden körülmény kedvezett neki” – idézte fel Udvaros Dorottya az MTI-nek.
Az Átutazón nagyszerű zenészek működtek közre, Dés Lászlón kívül például Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Somló Tamás, Solti János, Tolcsvay László Horváth Kornél és Gőz László.
Udvaros Dorottya elmondta: azért nem akart az Átutazó után újra lemezt készíteni, mert úgy érezte, az akkor előállt ihletett állapot egyszeri és megismételhetetlen. Bár sok megkeresést kapott azóta egy új album elkészítésére, ezeket mindig udvariasan visszautasította. A zene azonban azóta kíséri a művésznő pályafutását; a Madách Színházban ő volt a Jövőre veled újra című musical főszereplője, szerepelt a Férfi és Nő című produkcióban, az Alföldi Róbert által rendezett István, a királyban, és a Mégis szép című önálló estjén is több dalt énekel.
Az Átutazó zenei anyagával 2011-ben ismét volt egy teltházas koncertje a Müpában Dés Lászlóval, aki pedig a tavaly januári 60. születésnapi jubileumi nagykoncertjére vendégként elhívta Udvaros Dorottyát. „Akkor úgy éreztem, Laci addigi időszakát lezárta az a koncert”. A színésznő 2012-ben a Thália Színházban a Cseh Tamás-emlékesten találkozott Hrutka Róberttel, aki Bereményi Géza felkérésére a produkció zenei rendezője volt.
„Azonnal megéreztem, milyen sokoldalú és érzékeny művész, és rögtön meg is kértem, hogy ha van kedve, írjon egy dalt az önálló estemre. Ebből végül három dal lett Bereményi Géza szövegeivel, aminek nagyon örültem, és szép lassan jött a többi is, igen könnyen. Voltak köztük líraiak, pörgősebbek, és elkezdtünk gondolkodni, miként álljon össze egy lemezanyag. Így született meg a Majdnem valaki” – mesélte Udvaros Dorottya.
Az új lemez sok szempontból az Átutazó világának folytatása. Bereményi szövegei ezúttal is a férfi-nő viszony finom árnyalatait vizsgálják, a nyolcvanas évek hangulatát persze felváltotta napjaink világa – 21. század címmel született is egy dal. „Hiába az azóta eltelt sok-sok év, a szerelem ügye Gézát és engem is lázba tud hozni, és mindketten úgy érezzük, hogy még mindig van mondanivalónk és kérdésünk róla”. Az új lemezen is szerepel egy duett, egy szakítódal: a Randevút Jankovics Péter színésszel együtt adják elő.

Az Átutazó c. lemezről

Udvaros Dorottya  nem szeret beleszólni alkotó emberek munkájába, de azért voltak finom utalásai Bereményi Géza és Hrutka Róbert felé arról, milyen típusú szövegeket és zenéket szeretne.
„Nagyszerű volt látni, hogy ők ketten a szó szoros értelmében együtt dolgoztak: Hrutka zenei motívumokat mutatott Bereményinek, és azokból lettek dalok, amelyek beindították benne a szövegeket. Géza az esetek többségében történeteket ír, nála egy dalban végigélhetek egy emberi sorsot. Az szóba sem jött, hogy ne ő legyen a szövegíró” – jegyezte meg.
A Tom-Tom Records gondozásában megjelenő Majdnem valaki című lemezen a gitározó és vokálozó Hrutka Róbert mellett Galambos Zoltán játszott billentyűs hangszereken, Fehérvári Attila volt a basszusgitáros, Kalmus Felicián csellózott, Dely Domonkos vokálozott és ütőhangszereket használt, Markó Ádám pedig dobolt.
„Ők valamennyien ott lesznek körülöttem október 20-án a Müpában a Majdnem valaki lemezbemutató koncertjén. A Majdnem valaki 13 számát fogjuk előadni, az Átutazóról ezúttal nem énekelek. Az anyagot később szeretnénk minél több helyen előadni” – mondta végül Udvaros Dorottya az MTI-nek.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!