Facebook hozzászólás
327

Turbó üzemmódra kapcsoltak az építkezők

A KSH adatai szerint 2016-os 31% után idén az első negyedévben 47%-kal nőtt a megépült lakások száma országosan az előző év azonos negyedévéhez képest. Az első három hónap alatt a kiadott lakásépítési engedélyek száma 89%-os bővülést mutat, hasonló összehasonlítási alapon.

Daruerdő, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Európában is az élen

Az Eurostat adatai alapján 29 ország közül tavaly Magyarországon nőtt éves alapon a legnagyobb arányban a lakásépítési engedélyek száma, mind a teljes évet (157%), mind az utolsó negyedéves adatokat (169%) nézve. A most kiadott 9.525 építési engedélynél utoljára 2007-ben volt jobb első negyedéves adat, míg a 2.061 megépült lakás 2012 óta a legjobb évkezdet – azaz kezdenek beérni az elmúlt másfél évben kiadott építési engedélyek. A piac motorja egyértelműen Budapest, bár zömében itt az építkezések és tervezgetések zajlanak egyelőre: a 4.395 kiadott építési engedély 220%-os növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest, miközben a mindössze 204 megépült lakás a fele a tavalyi mutatónak.

A családi házak gyorsabban épülnek

A családi házas építkezések gyorsabb átfutását mutatja, hogy miközben a saját használatra épített lakások száma 87%-kal nőtt az első negyedévben, az értékesítési célú építés mindössze 15%-kal volt több a tavalyinál. A saját használatra épített, illetve családi házas formában átadott nagyjából 1 100 új lakás sokéves első negyedévi rekordot jelent. Ennek köszönhetően az első három hónapban a kisebb városokban és a községekben nőtt legnagyobb mértékben az építési volumen 98%-kal, illetve 159%-kal.

Hihetetlen! Ebben vagyunk legerősebbek Európában!
Az Eurostat statisztikája szerint a magyar lakások drágultak legnagyobb arányban a 29 vizsgált európai ország közül. 2016 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 11,6%-os volt az értéknövekedés, ami messze meghaladja az EU egészén mért 4,3%-os átlagot.

A nagyobb társasházi építkezések időigénye miatt idén második félévtől várható igazán látványos felfutás

– 2010 óta idén költözik a legtöbb honfitársunk új társasházi lakásba – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, aki a mutatók ugrásszerű növekedését – az évekig elhalasztott kereslet aktivizálódása mellett – elsősorban azzal magyarázza, hogy a kormányzati döntéseknek is köszönhetően az előző év kedvezőbb piaci környezetet és látványos könnyítéseket hozott a lakásépítőknek, illetve a lakásvásárlóknak.

Daruerdő várható

A fővárosban az elmúlt majd másfél évben havonta nagyjából ezer újlakás került a piacra, s ennek üteme máig nem mérséklődik. Az elmúlt évek visszafogottsága után újra több száz lakásos beruházások tervei jelentek meg. Az építők a fővároson kívül is aktivizálódtak: vidéken a nagyvárosok húzzák a piacot, némileg erőteljesebb bővülés pedig az ország nyugati felében látható.

– Idéntől a tervasztal helyett egyre inkább a daruerdőké lehet a főszerep, hiszen a kereslet látványos tavalyi megugrását a kínálat csak nagyjából másfél év késéssel tudja lekövetni. A robbanást beindító 5%-os áfakulcs ugyanakkor jelen állapot szerint 2019 végéig lesz csak érvényben, így a nagyobb beruházások előkészítésére már csak pár hónap marad – mondja az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!