Facebook hozzászólás
249

Túrázzunk télen is!

Erőss Zsolt-emléktúra, téli nyomkeresés a Velencei-tónál, sasles a Hortobágyon, madárgyűrűzés a Jági-tónál vagy éppen tanösvénytúra a Tisza-tónál – a magyarországi nemzeti parkok jóvoltából idén télen is számtalan érdekes program közül választhatnak a természetbarátok. A január 25. és február 8. közötti hétvégéken gyakorlott túravezetők segítenek abban, hogy a látogatók felejthetetlen élményekkel gazdagodva térjenek haza a programok után.

Több mint húsz ajánlattal várják a lelkes túrázókat a nemzeti parkok a január 25. és február 8. közötti hétvégéken. Ezeken a napokon olyan, fokozottan védett területekre is eljuthatnak a programok résztvevői, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem lenne lehetőségük.

Vadludak esti behúzása a tatai Öreg-tó felett – Kép: MTI/Kovács Attila

Az immáron hagyományosnak tekinthető „Transzbükki átkelés” kiemelkedik a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat túrái közül. Ezt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság idén január 25-én Erőss Zsolt emlékére szervezi, aki 2013-ban a nemzeti park védnöke volt. A túra másik különlegességét az adja, hogy több olyan fokozottan védett területet – köztük a különleges szépségű Leány-völgyet – is megcsodálhatnak a látogatók, amely az év nagy részében nem látogatható.

A szársomlyói „Kikerics túrán”, amelyet február 1-re és 8-ra szerveznek, hasonlóan kivételes élményben lehet részük a természetbarátoknak. Az esemény fő érdekessége, hogy hazánkban egyedül itt él a fokozottan védett magyar kikerics. A terület csak engedéllyel látogatható, így a túra kivételes lehetőséget nyújt a látogatóknak arra, hogy megismerkedhessenek a vidék értékes növény- és állatvilágával.

A „Tél a Tisza-tavon” nevet viselő programon a Tisza-tó tiszafüredi oldalán, a Tiszavirág ártéri sétaúton haladhatnak a túrázók régi morotvákat, kubikgödröket, télen is hangulatos ártéri erdőket, legelőket érintve. A kiinduló- és végpontot jelentő Szabics kikötőben forró teával, forralt borral és pogácsával várják a résztvevőket.

A tatai vadlúdlesre látogatók a lenyugvó nap fényében hazatérő madarakban gyönyörködhetnek, míg a szalafői túrát választók azt is megtudhatják, hogyan készül a tökmagolaj. Az aggteleki karszton és a Tőserdőn pedig erdei állatok életjelei után nyomozhatnak a programok résztvevői.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!