Facebook hozzászólás
372

Túlpörgetett lakásárak – hová vezet?

Átlagosan 600 ezer forinttal becsülik többre a lakásukat a magyarok a valós piaci értéknél. A legnagyobb eltérés a községeken jellemző, ahol több mint kétmillió forinttal kérnének többet egy lakásért a helyiek. A túlárazásban rejlő legnagyobb probléma, hogy így az ingatlan értékesítési ideje drasztikusan megnövekszik, már ha egyáltalán el lehet adni – véli egy ingatlanpiaci szakértő. 

Rábacsanaki házak, Kép: wikimedia
Főleg a falusi házakat árazzák túl, Kép wikimedia

A KSH 2015-ös lakásfelméréséből kiderül: a hazai lakóingatlanok fele 10 millió forintnál kevesebbet ér, harmada a 10–20 millió forintos tartományba esik. Csak minden tizedik kóstál 20 millió forintnál többet, és csupán a magyar lakások kevesebb, mint huszada ér 30 milliónál is többet. Az árakat nagyon sok tényező befolyásolja, az elhelyezkedéstől kezdve a közlekedési lehetőségek, a környék minősége, vagy a lakás állapota – mondta el az OTP Ingatlanpont szakértője.

5 indok, ami miatt kisebb lakásba mész
Kisebb értékű otthonba költözik a lakásukat lecserélők fele. A KSH lakásfelmérése szerint az egyedülállók és az idősebbek között jóval magasabb az olcsóbb ingatlant választók aránya. Az alacsonyabb ár gyakran kisebb lakóterületet is jelent.

– Hiába a dübörgő piac, ha egy ingatlant rosszul áraznak, kisebb eséllyel fog elkelni. A hozzánk fordulók esetében azt látjuk, hogy a KSH statisztikákat jóval meghaladó mértékben, olykor akár milliókkal is túlbecsülik a lakásuk értékét az eladók – osztotta meg tapasztalatait Dr. Szabó Márta. Elmondása szerint a sikeres értékesítés kulcsmozzanata a megfelelő árazás, amiben előrébb járnak a tapasztaltabb ingatlanközvetítők. A túlárazás mögött leggyakrabban két indok húzódik meg. Sokszor a tulajdonosok érzelmileg is kötődhetnek a lakáshoz, az ingatlannak az életükben betöltött fontos szerepét is beárazzák. A másik ok a tapasztalat hiányából fakad: az ember élete során legfeljebb néhány alkalommal értékesít lakást, szemben az ingatlanközvetítőkkel, akik a piaci rálátásuk miatt is inkább képben vannak az árakkal.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!