Facebook hozzászólás
268

Tudtad? Előre is kaphatsz Erzsébet-utalványt!

Előre is kaphat Erzsébet-utalványt a munkavállaló, amely ilyenkor, ha a munkaviszony fennmarad, béren kívüli juttatásként adózik. Az utalvány mára az egyik legkedveltebb béren kívüli juttatássá vált, s a második leggyakoribb év végi jutalmazási mód.

Erzsébet-utalvány juttatás a munkaviszony minden megkezdett hónapjára adható, és a munkaviszony létrejöttekor és megszűnésekor a tört hónapokat is egész hónapnak kell tekinteni. Vagyis akár a hónap utolsó napján létrejövő munkaviszony esetén is jár (járhat) az adott hónapra 8000 forintos juttatás béren kívüli juttatásként. Ugyanis ennek minősül a munkáltató által a munkavállalónak Erzsébet-utalvány formájában juttatott jövedelemből a jogviszony minden megkezdett hónapjára a havi 8 ezer forintot meg nem haladó rész.

Kép: piacesprofit.hu

Utólagos juttatásra is van törvényi lehetőség, de nincs akadálya az előre történő juttatásnak sem, ha a munkaviszony valóban fennmarad.
Amennyiben a munkaviszony az adóéven belül megszűnik, és a dolgozó több Erzsébet-utalványt kapott, mint a munkaviszony megkezdett hónapjainak és a 8000 forintnak a szorzata, akkor a felettes rész már „egyes meghatározott juttatásnak” minősül, ezért a munkáltatónak utólag módosítania kell az eho-kötelezettségét.

Az Erzsébet-utalvány felhasználható fogyasztásra kész étel, melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás, valamint szociális célból a jogszabályban meghatározott termék vagy szolgáltatás vásárlására. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. idén januárban megkezdte a Kultúra Erzsébet-utalvány és a Sport Erzsébet-utalvány forgalmazását is. A Szabadidő Erzsébet-utalvány kibocsátása 2014. január 1-jén megszűnt, de a forgalomban lévő utalványok 2014. december 31-éig felhasználhatók. Az utalványt felhasználók száma meghaladja a kétmilliót.

Pénz, stressz, gyerekvállalás – milyen a magyar generációk közérzete?
Fontosabb lett számunkra a jó megjelenés az utóbbi hét évben, a depressziós tünetek gyakorisága nem változott, a munkahelyi stressztől viszont a társadalom szélesebb rétegei szenvednek, mint 2006-ban. Az anyagi biztonság és a stabil munkahely a gyermekvállalás tényét nem befolyásolja, de a megszületendő gyerekek számát nagyon is. Mindez a magyar generációk közérzetét felmérő kutatásból derül ki.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!