Facebook hozzászólás
317

Tudsz zongorázni? Itt most lenyűgözheted a világot! Videóval!

Hatalmas ötlet volt egy kávéház tulajdonosától, hogy zongorát helyezett a prágai repülőtér várótermébe. Az alkalmi zongorajátékokat nemcsak az átutazók élvezhetik, de híressé is tehetik a „művészt”, ahogy ezt az arab fiatalembert is. Nézd meg videón!

Mintegy ötmillió ember nézte meg egy hét alatt az interneten azt az ötperces felvételt, amelyen egy arab fiatalember játszik a prágai repülőtér várótermében elhelyezett zongorán. A főleg Beethoven-darabokat játszó libanoni zongoristáról, Maan Hamadehről készült felvétel a videomegosztó portál egyik szenzációja lett.

 Egy kis „amatőr” zenélés…

 A zongorát Ondrej Kobza prágai kávéház-tulajdonos, vállalkozó helyezte el a közelmúltban a Václav Havel nemzetközi repülőtéren, és a hangszer rövid idő alatt az utazók kedvence lett. „A prágai repülőtér hangulata nem hasonlítható az amerikai repülőterekéhez, ahol a rendőrök bulldogként mindenkiben terroristát látnak” – írja például az egyik angol nyelvű kommentelő. Hasonló érdeklődést keltett néhány hónapja egy másik prágai videó is, amelyen a cseh főváros zenei szentélyének számító Rudolfinum épület előtt egy városi rendőr zongorázott néhány percig, amiért meg is dicsérte a rendőrség, hiszen jót tett az imázsának – adta hírül az MTI.

Sakkozhatunk is Prágában!
Ondrej Kobza annak az újabb ötletnek is az egyik kezdeményezője, mely szerint Prága öt közterén és parkjában sakktáblás asztalokat tettek ki, amelyeken bárki szabadon játszhat. A sakkfigurákat kora reggel teszik az asztalokhoz, késő este pedig elteszik őket, remélve hogy senki nem fogja ellopni őket. A szervezők arra számítanak, hogy példájuk nyomán mások is több tucatnyi nyilvános sakkasztalt hoznak létre Prágában.

Kobza már évek óta a nyári hónapokban zongorát helyez el kávéháza teraszára, amelyen bárki szabadon játszhat. Tavaly nyáron pedig elindította a „Zongorákat a városba” elnevezésű akcióját, amelynek keretében öt hangszert helyeztek ki a város különböző pontjaira. Meggyőződése, hogy ezzel örömöt lehet szerezni az embereknek. Ötletét azóta többen is támogatták, mert kiderült, hogy nemcsak felpezsdíti a prágai utcák hangulatát, de turistacsalogatónak, reklámnak sem rossz.

A kezdeményezés elnyerte a prágai önkormányzat tetszését is, s az ötletek megvalósítását anyagilag is támogatja.

Fedezd fel Prága rejtett oldalát hajléktalan idegenvezetőkkel
Prága rejtett oldalát mutogatják a turistáknak hajléktalan idegenvezetők cseh egyetemisták kezdeményezésére. A 2012-ben útjára indított szociális projektet később a városi tanács is felkarolta, és támogatja.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!