Facebook hozzászólás
740

Tudós nők és traktoros lányok – ezt hozta a XX. század?

Mit hozott az egyenjogúság, hogyan lett előbb az írógép, majd a traktor is a nők munkaeszköze? Hogyan formálta a divatot a varrógépek megjelenése, vagy a kor szépségről alkotott képét az 1900-as évek hajszárítói, dauergépei? A múlt és a jövő női feltalálóival, kutatóival foglalkoznak, a gyűjteményből pedig megmutatják a 20. századi nőkép változásában szerepet játszó szépségipari és háztartási eszközöket is.

Régi vasutas plakát, Kép: sajtóanyag
Régi vasutas plakát, Kép: sajtóanyag

A családi napon a nőkép 20. századi változásán keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók a Műszaki Tanulmánytár kiállításaival és különleges műtárgyaival, valamint a nők a tudomány és technika fejlődésében betöltött szerepével. A gyerekeket kipróbálható háztartási eszközök, múzeumpedagógiai műhely és érdekes műtárgyakat bemutató kultúrtörténeti tárlatvezetés várja.

A gyerekeknek reggel 10-kor kezdődik a múzeumpedagógiai műhely foglalkozása. Ott kiderül, a 20. század is bővelkedett innovatív női kutatókban, feltalálókban. Most a gyerekek lehetnek a kreatív és haladó szemléletű feltalálók, lelkes kutatók. A feladat az, hogy újrahasznosítható anyagokból készítsék el saját elképzelt műszaki eszközeiket. Egy érdekes „masina” segítségével a résztvevők üzenhetnek a jövő kutatónőinek, feltalálónőinek, és különös módon mondhatnak köszönetet női rokonaiknak, ismerőseiknek.

11-től Domonkos Csaba muzeológus olyan különleges kultúrtörténeti különlegességeket bemutató sétára viszi az érdeklődőket, amelyen azokat a tárgyakat nézik meg, amelyeket nők fedeztek fel vagy létük elsősorban nőkhöz kapcsolódik. Tóth Eszter Zsófia történész azokról a foglalkozásokról tart előadást, amelyek nőiesedni kezdtek a 20. században A traktoros lánytól a buszvezetőnőig – nők a szocialista mindennapokban címmel.

A május hetedikei családi nap délelőtt 10-kor kezdődik, és délután négyig tart. A programokra 4-től 99 éves korig várnak mindenkit!

Egy fotókiállítást is ajánlok figyelmetekbe! A Korea múltjáról, jelenéről és jövőjéről szóló tárlatnak a Hopp Pálról elnevezett múzeum ad otthont!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!