Facebook hozzászólás
304

Többször kell az esőkabát, mint a téli

Hét nemzetközi intézet előrejelzése alapján különösen enyhe, de csapadékos télben lesz részünk Magyarországon. Az amerikai NASA, a kínai, az orosz és a brit meteorológiai intézetek szezonális előrejelzéseit vetette össze az Esőtánc.hu időjárási portál, hogy megbecsülje az idei tél várható időjárását.

Enyhe tél várható

A vizsgálatba bevont hét nemzetközi intézet egyértelműen az átlagosnál lényegesen enyhébb telet vár a Kárpát-medencére. A novembertől áprilisig terjedő időszakban különösen a téli hónapok, ígérkeznek enyhének. Az Amerikai NASA, és NOAA, valamint a japán hidrometeorológiai intézet igen nagy valószínűséget ad az átlagosnál enyhébb télnek. A mostani modellszámítások szerint a tavasszal már nem lesz az átlagnál melegebb. A mostani modellszámítások szerint azonban tavasszal már nem lesz az átlagnál melegebb. A különböző intézetek már hónapok óta stabilan tartják az átlagosnál melegebb tél forgatókönyvét. Ez, valamint, az hogy az összes intézet azonos tendenciákat jósol igen nagy valószínűséget ad az enyhe tél forgatókönyvének.

Kőszegi-hegység látképe télen, Kép: wikipedia
A Kőszegi-hegység télen, Kép: wikipedia

Sok csapadék, de lesz-e hó?

A várható csapadék előrejelzésében már nagyobb a bizonytalanság. Az intézetek többsége átlagos, vagy annál csapadékosabb telet valószínűsít. Ilyen telet a brit, az orosz és a japán intézetek valószínűsítenek. Az amerikai NOAA a tél második felére, illetve tavaszra vár  csapadékosabb periódust.

A szezonális előrejelzések arra vonatkozóan adnak előrejelzést, hogy az átlagoktól melegebb, vagy hidegebb illetve szárazabb, vagy csapadékosabb időszak áll-e előttünk. Ez nem jelenti azt, hogy egy-egy időszakban ne lehetne erősebb hidegbetörés és kemény mínuszok. Az előrejelzés ugyanis a vizsgált időszak átlagára vonatkozik.

Mindez azt jelenti, hogy az enyhébb tél ellenére a csapadék egy része érkezhet hóban is, tehát az átlag feletti hőmérséklet nem zárja ki a komoly havas időszakokat sem.

A szezonális előrejelzés

A hosszútávú vagy szezonális előrejelzés alapvetően eltér a rövid távú időjárás-előrejelzéstől. Olyan jelenségekből indul ki, amelyek nagyban befolyásolják az időjárást, és de lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető.

A szezonális előrejelzéseknél a legnagyobb jelentősége a tengerfelszín hőmérsékletének van, amely igen lassan változik és akár 6 hónapra is előrejelezhető. A tengerfelszín hőmérséklete és a szezonális időjárás között a trópusokon a legerősebb az összefüggés, ám, ha gyengébben is, de egész Földünkre érvényes ez az összefüggés. Hasonlóan fontos a hótakaróval fedett területek nagysága is.

El Nino hatás

Az idei évben a szezonális előrejelzésekre alapvető hatással van az El Nino jelenség, a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, ami erősen befolyásolja az éghajlati mintázatokat. Az idei év El Nino jelensége rekorderősségűnek ígérkezik.

A korábbi években az El Nino Európa északi felén keményebb teleket hozott, míg Európa délebbi területein enyhe, és csapadékos telet eredményezett.

Az Esőtánc korábbi hosszútávú előrejelzései itt érhetőek el. Ilyen időben nincs is jobb, mint kihasználni az új divat adta lehetőséget, a mobil télikertet!

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!