Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
| Több
2012. március 01. 15:17 | PP-Eletforma

ÁLLATOK

Több mint 1400 tetem Budapesten és környékén

Az elmúlt év márciusa és decembere között – csak Budapestről és környékéről -1482 állattetem észlelésről érkezett bejelentés az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. ingyenesen hívható zöld számára. 1327 alkalommal kedvtelésből tartott kisállatok, míg 155 esetben madarak tetemeire lettek figyelmesek a lakosok.

A közterületeken, utakon hagyott foszló állattetemeknek nemcsak a látványa kellemetlen, de egészségügyi szempontból is veszélyesek lehetnek. Az állategészségügy 1. osztályba sorolt állati melléktermékként tatja számon, a környezetvédelem pedig a veszélyes hulladékokhoz sorolja az állattetemeket. Az elhullott állati testek potenciális fertőző képességük miatt emberekre és állatokra egyaránt káros hatást gyakorolhatnak. A közelmúltban történt jogszabályi változások miatt ugyanakkor erőteljesebb az állati tetemek állategészségügyi, állati melléktermékként való meghatározása.

Az elhullott testek ráadásul nagyon lassan bomlanak, az egyes tetemek lebomlása, nagyságuktól függően 1-2 év lehet, de csontjaik jóval hosszabb ideig is megmaradhatnak. A közterületen hagyott tetem, bomlását követően, a talajvízre lehet káros, nitrát, nitrit vagy más kórokozók is felszabadulhatnak, ha a tetem fertőzött. Továbbá biogáz is keletkezhet, melynek nagy része a környezetre káros és globális felmelegedésben jelentős szerepet játszó üvegházhatású gáz.

Az állati tetemek környezetbarát feldolgozása során az uniós előírásoknak megfelelően az ATEV Zrt. a talajba kerülő káros anyagok kiküszöbölése érdekében nem földeli el a testeket, hanem sterilizálja azokat, majd ezt követően égetik el az előkezelt anyagokat egy cementműben.

„A környezet és saját egészségünk megóvása érdekében nagyon fontos, hogy állattetem észlelése esetén, a lakosság értesítse a lakóhelyéhez legközelebb eső hulladék-feldolgozót. Vállalatunk 06-80-630-242-es ingyenesen hívható zöld számán be lehet jelenteni a Budapesten és a környező településeken talált elhullott testeket. Szakembereink 24 órán belül elszállítják azokat. A hívásokat ugyanakkor az ország minden pontjáról fogadjuk, melyeket továbbítunk az adott területen illetékes kolléga felé” – mondta Dr. Ádor Sándor, az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. vezérigazgatója.

kulcsszavak:

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Era
2012-03-04 - 13:21

fontos lenne az is, hogy egyszer lássak már olyta hogy elütnek állatokat autók, és megállnak legalább, segítenek..
mert lehet sok az állattetem, sokszor még menthető állatokat hagynak cserben, gondolkodás nélkül…

bár mit várhatunk, ha valaki rosszul les z az utcán, azt is otthagyják.

Peterson
2012-04-05 - 00:52

Aki elüt egy kutyát és otthagyja pedig menthető lenne
az ugyanúgy cserbenhagy egy embert is.
De egyszer talán ő is sorra kerül…


Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
| Több

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!