Facebook hozzászólás
263

Tiltakozunk az októberi mikulások ellen

Összekeverednek, egybefolynak az ünnepek a kereskedelem által diktált őrült tempó miatt. Még előttünk a Halottak napja, de a csokimikulások és a karácsonyi díszek már ott villognak a temetői mécsesek és a koszorúk mellett a boltok polcain. Normális ez?

A FICSAK (Fiatal Családosok Klubja) az Ünnep-védők csapatába hív mindenkit, aki tiltakozik az ellen, hogy a kereskedelem diktálta űzött tempó miatt ünnepeink devalválódjanak és nem szeretné, hogy gyermekeink fejében összemosódjon a Halottak napja a Miklulás eljövetelével, a Karácsonnyal és az újévvel.Több szülő felháborodott megkeresése nyomán ezért az alábbi álláspontot fogalmazza meg:

Nem tartjuk helyénvalónak, hogy október eljöttével már feldíszített karácsonyfákkal találkozhatunk a kirakatokban, az üzletekben pedig „szezonális termékek” megjelöléssel egymás mellett sorakoznak a sírra való mécsesek, a csoki mikulások, a kész (néha lila tehenes) mikuláscsomagok, a szilveszteri duda, konfetti és a feldíszített műfenyőfák. Azt valljuk, hogy az ünnepek identitásunk alappillérei, emberi mivoltunk egyik legszebb megnyilvánulásai, közösségeink tápláló ereje. Az ünnepek összemosása és elértéktelenítése mellett nem mehetünk el szó nélkül, meg kívánjuk védeni ünnepeinket!

ünneprontók-védők

Talán mindannyian legszebb gyermekkori emlékeinkként őrizzük a reggelre megtelő csizmácskánkat, vagy a december 24-én, csodálatosan ragyogó fenyőfát és az alatta megbújó ajándékokat. Ahogyan azt a bizonyos kis piros csomagot december 6-án, úgy a karácsonyfát is a megfelelő időben, Szenteste láttuk először – tágra nyílt szemmel, izgalommal teli szívvel.

Ha nekünk megadatott, miért nem jár a gyermekeinknek? Ki veszi el tőlük? Ki veheti el tőlük?

Áldás, vagy átok?
Energiamegtakarítás? Egy órával több természetes fény? Kevesebb baleset és bűncselekmény? Talán nem is gondolnánk, de mindezekre egyformán hat az óraátállítás! Ahogy a szervezetünkre is. Október 29-én, hajnali 3 órakor a mutatók visszapörögnek egy órát – így látszólag tovább is alhatunk. De vajon testünk is így érzi? A nyári és téli időszámítás bevezetése óta vitatott, hogy mindennek csak „napos” oldala létezik, vagy az előnyök éppenséggel eltörpülnek a hátrányok mellett.

Bár tisztában vagyunk a kereskedelem szempontjaival, mégis arra kérjük az illetékeseket, hogy legalább a Halottak napja elmúltát várják meg a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó árucikkek kiállításával, s a Karácsonyt idéző díszítések se jelenhessenek meg ennél korábban. Ezen kívül azt szeretnénk, hogy a mikuláscsomagokat, csoki mikulásokat és karácsonyi kellékeket úgy rendezzék el, hogy azok egy 110-130 cm magas gyermek számára ne legyenek szemmagasságban, vagy kerüljenek egy emelt peremű polc takarásába.

Az „Ünnep-védők” csapatához való csatlakozásra hívunk minden magánszemélyt, civil szervezetet, a kereskedelem szereplőit, akik számára fontos, hogy gyermekeinkben ne keveredjen össze a Halottak napja a Karácsonnyal, akik szeretnének méltó módon, a maga idejében készülődni az ünnepekre és akiknek fontos a gyermekek egészséges lelki fejlődése.

 

 

 

 

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!