Facebook hozzászólás
195

Tényleg kevesebbet szívunk?

A dohányzás ugyan egyre kevésbé népszerű a világban, a dohányosok száma azonban világszinten növekszik. Magyarországon viszont egy felmérés szerint a 2012-es 28 százalékról a felnőtt lakosság körében 19 százalékra esett vissza a naponta dohányzók aránya 2013-ra. A dicséretes javulás mindkét nem fogyasztására vonatkozik. Ami viszont az egy főre jutó hazai cigarettafogyasztást illeti, az pont a duplája a világátlagnak.

Egy friss amerikai tanulmány szerint 1980-ban 721 millióan dohányoztak naponta a világon, 2012-ben viszont már 967 millió volt ez a szám.1980-ban összességében 4960 milliárd cigaretta fogyott, addig 2012-ben becslések szerint 6250 milliárd. Az emelkedést a népességnövekedés számlájára írják a kutatók, mivel a Föld lakóinak száma az elmúlt fél évszázadban több mint a kétszeresére, 7 milliárdra nőtt. Több ember van, aki rászokhat a dohányzásra.

Kép: sxc

Számos nagy országban, köztük Bangladesben, Kínában és Oroszországban is egyre többen dohányoznak a Washingtoni Egyetem 187 ország adatait feldolgozó tanulmánya szerint. A dohányzási „toplista” csúcsán Kelet-Timor van, ahol a népesség 61 százaléka dohányzik. Ez az arány Antigua és Barbuda szigetállamában a legkisebb, ahol a lakosság csupán 5 százaléka dohányzik. Oroszországban, Indonéziában és Örményországban a férfiak több mint fele, Chilében, Franciaországban és Görögországban pedig négy nőből egy dohányzik.

A dohányzás egészségre gyakorolt negatív hatása azokban az országokban lehet a legsúlyosabb, ahol a magas dohányzási ráta magas cigarettafogyasztással párosul, például Görögországban, Írországban, Olaszországban, Japánban, Kínában, Kuvaitban, a Fülöp-szigeteken, Oroszországban, Svájcban vagy Uruguayban.

Leszokni újévkor sem egyszerű…
A dohányosok 40 százaléka tesz valamilyen újévi fogadalmat, és közülük minden második káros szenvedéllyel élő a cigarettára vonatkozóan hoz meg egy döntést. Leszokni azonban csak keveseknek sikerül.

Magyarországon 2013-ra – az előző évi 28 százalékról – 19 százalékra esett vissza a naponta dohányzók aránya a felnőtt lakosság körében, állította tavaly novemberben Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy felmérés eredményeit ismertetve. Az adatok szerint 2012-ben a férfiak 32,3 százaléka, tavaly már csak 24,3 százaléka mondta azt, hogy naponta rágyújt. A nőknél ez az arány a 2012-es 23,6 százalék után 15,2 százalékot mutatott 2013-ban. Ugyanakkor tavasszal a Magyar Kardiológusok Társasága arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a személyenkénti cigarettafogyasztás a duplája a világátlagnak, fejenként meghaladja az évi 3000 szálat.

Az illegális cigarettakereskedelem gondot okoz az adóhatóságnak
Az áfacsalás mellett a legtöbb feladatot az illegális cigarettakereskedelem adta 2013-ban az adóhatóságnak. Ebben szerepet játszhatott a dohánytermékek árusításának új szabályozása is. 2013-ban a felderített illegális cigaretta mennyisége meghaladta a 82 millió szálat.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!