Facebook hozzászólás
449

Távolból írok, kedvesem…

…és még az Utazás, Az utolsó villamos, a Jöjj kedvesem, és a végén – kórusként – Ha felépül egyszer a házunk… Ahogy megszokhattuk, kristálytiszta vokállal. Egyszóval igazi fonográfos szuperkoncert volt a Papp László Budapest Sportaránában. Egy gombostűt sem lehetett leejteni, és mindenki énekelt! A fiatalok is!     

Annak idején magyar beattörténelmet írt az Illés, ám a Fonográf élete már egy kicsit más volt ! Az úgynevezett country and eastern stílus ugyan nem tetszett mindig a zenekar minden tagjának, de a siker egyértelmű volt, és mondjuk ki nyugodtan, ez a népszerűség ma is tart! Kiállta az idő próbáját. Most is érződik benne az a kreatív, alkotó erő, amit kihallhatunk minden dallamvonalból, minden verssorból.

Fonográf koncvert a Papp László Budapest Sportarénában, Kép: MTI/Mónus Márton
Fonográf koncert Kép: MTI/Mónus Márton

Bár a zenekar 14 éve elbúcsúzott, most egy estére újra összeállt, sőt egy szimfonikus nagyzenekarral, az Óbudai Danubiával megtámogatva, ami remekül szólt! (Csak sajnálni tudom, hogy a fellépést nem követi új lemez vagy koncertkörút, … persze megértem! Én se lettem fiatalabb!)

Szörényi Szabolcs a koncerten, Kép: László Márta
Szörényi Szabolcs a koncerten, Kép: László Márta

Sokak fiatalsága összefonódik ezzel az igényes muzsikával. Nem véletlen, hogy az egész aréna megtelt, és önfeledten énekelt! És nemcsak az ötvenes, hatvanas, hetvenes évüket taposók, hanem a mögöttem ülő 17-18 évesek is. Igaz, ma már nem öngyújtóval integettünk a sötét nézőtéren, hanem okostelefonnal…

 

 

Nemcsak az előző búcsúkoncert jutott eszembe, hanem például a hetvenes évek végéről egy remek augusztusi, szabadtéri, balatonboglári fellépés is.

FONOGRÁF
Az együttes 1973 szilveszterén alakult. Az Illésből távozó Szörényi Levente, Szabolcs és Bródy János mellé szegődött Tolcsvay László, Móricz Mihály és Németh Oszkár. Több mint tíz év és tizenkét nagylemez után váltak el útjaik…

Ott aztán igazán autentikus volt a Földvár felé félúton… Az ember ilyenkor a saját életét is végiggondolja, mi történt azóta, és azt kell mondanom, hogy részemről köszönöm szépen, nagyszerű volt – eddig… A Fonográf muzsikájával pedig még gazdagabb lett…

A koncert tehát remek volt a maga szokásos igényességével! A Danubián kívül ki kell emelnem a díszletet, a vetített képeket. Stílusában, gondolatiságában vetekedett a nyári berlini U2-koncert látványvilágával. Nagyszerűen dolgozott a színpadon a két operatőr. Egyedül a hangosztály nem volt mindig a helyzet magaslatán. No, de ilyen remek zenekart a közönség kiénekel a fütyülésből.

Innen, a távolból írom: köszönöm!

Fergeteges muzsika: David Helfgott és a fekete zongora
A világhírű ausztrál zongoraművész, David Helfgott újabb európai turné keretén belül ismét Budapestre látogat hazai rajongói örömére. 2018. augusztus 15-én, a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik majd.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!