Facebook hozzászólás
269

Táncolj, nagyi! Indul az országos buli!

Országjáró szeniortáncprogram indul, amelynek keretében 19 megyeszékhelyen rendeznek programokat az idősebb korosztály számára. A tánc jótékony hatásai mellé praktikus tanácsok és fájdalomcsillapító krémek is járnak. Partner nem szükséges!

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége társszervezésében elinduló program első állomása május 31-én lesz Budapesten, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság dísztermében. Ez a Magyarországon még újnak számító, kíméletes mozgásforma számos egészségügyi előnnyel kecsegtet: javítja az ízületi és mozgásszervi problémákat, csökkenti a testsúlyt, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, jótékonyan befolyásolja az időskori elbutulást.

A tánc kíméletesen erősíti az izmokat Kép: Pixabay

A 2014-es Európai Lakossági Egészségfelmérés szerint a magyar felnőttek 21%-a küzd valamilyen a mozgásszervi betegséggel és 17%-uk ízületi kopással él. Minden harmadik 60-75 év közötti idős ember úgy érzi, hogy korlátozottan képes gyalogolni, és még ennél is nagyobb arányban 40%-uknak okoz gondot a lépcsőzés A mozgásszervi problémák, az oly gyakori ízületi gyulladás hátterében túlnyomórészt a mozgásszegény életmód áll, valamint az ebből fakadó túlsúly. S bár a szakemberek szerint az ízületi, mozgásszervi panaszok enyhítésének egyik módja pont a rendszeres, megfelelő testmozgás lenne, a fájdalommal élő emberek a legritkább esetben mozognak.
Első lépésként megfelelő fájdalomcsillapító krémekkel kellene enyhíteni a gyulladt ízületek és végtagok fájdalmát, majd rendszeresen mozogni kellene a további romlás megelőzése érdekében. A megfelelő fizikai aktivitás ugyanis kíméletesen erősíti az izmokat és karban tartja az idősödő ízületeket. A rendszeres mozgás számos előnnyel jár: fogyaszt, ezzel kevésbé terhelődnek az ízületek, jótékonyan befolyásolja a szív- és keringési rendszer működését, segít az időskori elbutulás megelőzésében. Ma már léteznek olyan mozgásformák, amelyeket kifejezetten idősek számára fejlesztettek ki, így bátran végezhetőek.

A szeniortánc Németországból indult hódító útjára több mint 40 évvel ezelőtt, amikor Ilse Tutt táncpedagógus kidolgozta az első szeniortánc-koreográfiákat. Az új táncforma – jótékony testi és lelki hatásai nyomán -gyorsan terjedt a más nyugat-európai országokban is. Ma már Ausztriában, Németországban, Norvégiában több ezer szeniortánc klub működik, amelyeket a Szeniortánc Világszövetség fog össze. Magyarországon az egyetlen szeniortánc-oktató, Csirmaz Szilvia irányításával, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége karolta fel a kezdeményezést.

Nekik csápolhatunk a Sziget nagyszínpadán
Az idei Sziget fesztivál világzenei nagyszínpadán olyan sztárokat láthatunk többek között, mint Buika, Goran Bregovic, a Leningrad, Mau Mau. Egy nulladik nappal bővül a program a világzene nagyjaival, friss tehetségeivel, visszatérő sztárjaival és kísérletező produkciókkal.

„A szenior tánchoz nincs szükség partnerre, bárki csatlakozhat a szabadon táncoló csoportokhoz, a koreográfia pedig az idősek igényeinek megfelelően került kialakításra. A táncolás tulajdonképpen kíméletes sporttevékenység, megdolgoztatja a szívet, a tüdőt, az izmokat és a „berozsdásodott” ízületeket, ugyanakkor a gyönyörű muzsika a lelkünket simogatja vagy egy-egy temperamentumos szám a vérünket felpezsdíti. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres tánc segít az öregkori mozgásszervi és ízületi problémák megelőzésében és kezelésében, valamint frissen tartja az agyat és megelőzi az elbutulást.”

A május 31-ei eseményen bárki részt vehet, a programok 14.00 órától kezdődnek. A szeniortánc iránt érdeklődőket első körben fizikoterapeuta várja, aki bemelegítő tornával, szükség esetén külsőleg használt fájdalomcsillapító krémekkel készíti fel a leendő táncosokat. A szeniortáncot Csirmaz Szilvia tartja saját fejlesztésű és külföldi képzései során elsajátított koreográfia alapján. A szeniortáncra egyedül, párosan és csoportosan is lehet érkezni, hiszen a központi koreográfiát mindenki egyedül végzi a tánccsoporton belül a központi iránymutatást követve.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!